Priča o ljepotici staroj 400 godina

'Istarska Lady Macbeth' naziv je novog romana svestranog umjetnika Damira Zlatara Freya. Roman je to duboko ukorijenjen u Istru -  o dvojnim identitetima koji postavlja mnoga pitanja.

Među ostalim, pita se i možemo li sami odrediti svoju sudbinu ili nam je određuju povijest i okolina. Sam pisac svoju pripadnost dijeli na dvije države - Sloveniju i Hrvatsku u kojoj je posebno vezan za Istru u kojoj je pokrenuo Međunarodni festival komornoga teatra ‘Zlatni lav’ u Umagu.

- 'Istarska Lady Macbeth' priča je o ljepotici staroj 400 godina, kaže autor knjige  Damir Zlatar Frey. Uranjajući u ljepotu zla, Fray nam nudi priču o čovjeku i njegovoj sjeni.

- O tomu kako se kreće čovjek i njegova sjena za njim, u tom velikom plesu, kada više ne znaš što je čovjek, a što sjena. Tako bi nam se mogao dogoditi život kada se krećemo i živimo samo među sjenama, objašnjava Frey.

Svoj treći roman Frey piše strastveno kao i prva dva, 'Stanzia Grande' i 'Kristalni Kardinal'. Na granici zamišljenog i istinitog autor nam poručuje da je sve ono što je zamislivo - i moguće.

Taj plesač, koreograf, dramaturg, redatelj i spisatelj, direktor je i poznatog festivala komornog teatra u Umagu, koji je ove godine tematizira zvuk, radiofoniju i radiodramu.

Posjetitelji festivala moći će slušati najbolje produkcije hrvatske, slovenske i talijanske radiodrame.

- Grad je pretvoren u slušaonicu. Trgovi, kafići i uličice, ozvučeni su i preko gradskog radija i točno je određeno vrijeme emitiranja programa, napominje Frey.

Umag je bio grad žena, anđela, djece, Festival se bavio oblicima kazališta, a komorni teatar dobio je vjernu publiku. Posebni epidemiološki uvjeti nisu zaustavili sjajnog Damira Zlatara Freya, već su mu na pladnju ponudili temu vrijednu pozornosti i posjetitelja i umjetnika.