Ostavština prerano preminule zagrebačke slikarice Ine Drutter

Više od dvije i pol tisuće radova čini ostavštinu prerano preminule zagrebačke akademske slikarice Ine Drutter.

Do njezine 42. godine, brojne samostalne i skupne izložbe svjedočile su o slikaričinu iznimnom talentu, a u zagrebačkoj Galeriji Račić sada su izložena djela koje je Modernoj galeriji darovao njezin otac, Isak Drutter.

Izbor iz pedeset darovanih djela svojevrsna je retrospektiva umjetnice koja je ostvarila osebujan, autentični izraz.

- Njezina radna dionica, u kojoj je dosegnula relevantnu razinu, zauzima posebno mjesto među likovnim traženjima i estetičkim usmjerenjima potkraj dvadesetog stoljeća i nema mnogo dodirnih točaka s orijentacijom njezina naraštaja, kaže akademik Tonko Maroević, autor izložbe i predgovora.

Maroević dodaje da je ona kao relativno mlada umjetnica slijedila svoju gotovo infantilnu imaginaciju s jedne strane, a druge strane svoju zatvorenost.

- Ona je u te svoje oblike, uglavnom zoomorfne, životinjske, ljudske, prenosila svoju tjeskobu, strah, traume… Napravila je jedan lirski dnevnik u likovnom obliku, ističe Maroević.

Isak Drutter hrvatskim institucijama daruje više od dvije i pol tisuće djela svoje kćeri - za početak pedeset Modernoj galeriji.

- Veoma sam zadovoljan da je u tako respektabilnu galeriju smješten jedan dio fundusa moje kćeri. Zahvalan sam svima koji su to omogućili, poručio je Isak Drutter.

Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi napomenuo je da je izložba Ine Drutter, bez obzira na povod koji je donacija za koju su izrazito zahvalni njezinoj obitelji, omogućuje da se slavi taj nesvakidašnji talent.

Stvaralaštvo Ine Drutter nedovoljno je poznato hrvatskoj javnosti: Mislim da će ova izložba u Galeriji Račić pridonijeti tomu da se njezin rad valorizira u kontekstu hrvatske suvremene umjetnosti, zaključuje Dajana Vladisavljević, autorica izložbe.

Muzeji su zainteresirani za djela Ine Drutter, već je dogovoreno da će njih dvadesetak svoje mjesto naći u Muzeju grada Vukovara.