Projekt "Zaželi - korak naprijed"

Deset žena s benkovačkog područja osposobljava se za posao njegovateljica i gerontodomaćica. Od 1. kolovoza radit će uglavnom u domovima za umirovljenike i kao pomoć u kući starijim osobama.

Vedrana Rogić
iz Popovića na pučkom učilištu u Benkovcu je svaki dan na predavanjima od jutra do mraka. Najviše joj se sviđa, kaže, anatomija i dobro joj ide. Nije radila više od dva desetljeća.

Ne može njegovateljica biti svatko, treba dobro poznavati anatomiju. Nije lako u školske klupe i to nakon trideset godina jer uglavnom je riječ o ženama srednje i starije dobi.

Jelka Lukačević iz Benkovačkog Sela prakse ima. Njeguje muža gotovo 30 godina jer je devedesetpostotni invalid.

- Nisam radila od 92. godine pošto mi je muž toliko bolestan, nisam imala mogućnosti da radim, a ne bi ni sada da mi nisu i muža u ovo uveli, govori Jelka.

Iako će raditi s rizičnim skupinama i u domovima, kažu zbog korone su oprezne, pridržavaju se mjera. Ni mala plaća, tek minimalac, nije poljuljala njihov entuzijazam zbog novog posla.

- Bojimo se, ali uvijek opreza treba, govori Jelka Lukačević, buduća gerontodomaćica.

- Deset njih se trenutno stručno osposobljava, a od 1. 8 počinju s radom, naglašava Olga Joković, voditeljica projekta "Zaželi - korak naprijed.

Benkovačkom području, od posebne državne skrbi, mahom raseljenom, osiromašenom s uglavnom starijim stanovništvom, usluge njegovateljica i gerontodomaćica, itekako će dobro doći.