Grade suhozid dug 700 metara: "Draga smo se srca odazvali"

Na staroj makadamskoj cesti između Mimica i Lokve Rogoznice na omiškoj rivijeri počela je gradnja suhozida dugog 700 metara. Podiže se uz Viju artisticu - veliku i trajnu izložbu kamenih skulptura - otvorenu prije godinu dana. Sve je to ideja i rezultat zalaganje jedne žene koja je svojim entuzijazmom "zarazila" cijelu vojsku dobrih ljudi.

Kamen po kamen - suhozid. Manji na veći, ljudi od kamena i iz kamena znaju kako se slaže.

- Nije samo puko slaganje, mora se malo i na estetiku paziti, a mora se pripaziti i na stabilnost jer ne radi se za jedan dan, kaže Josip Sebeledi.

- Triba pazit da se ne sori, stavit zada sovuru, veći kamen doli, manji gori i tako. Malo tko to više zna i radit, još ja vako pomažem drugima, kaže Nikola Lelas-Kralj.

Tko zna, pokaže onomu koji uči. Branitelji, HVIDR-a, planinari, vatrogasci, GSS - volonter do volontera posložio se kao kamen do kamena. Ivica Jerončić, branitelj i kamenoklesar, donirao je čak 250 tona kamena.


- Svi smo se draga srca odazvali da ovaj projekt zaživi i da bude što ljepše i što bolje, kaže Dinko Dinčić.

- Drago nam je da možemo učiniti jednu veliku stvar, djela ostaju iza nas, život je tako prolazan i ako ga ne usmjerimo, nema ništa od toga, poručuje Damir Bagota.

Tri desetljeća vodi Mladenka Mimica velike likovne kolonije u malim Mimicama. Želi da Omišku rivijeru krasi stotinu kamenih skulptura. Zasad ih je 33. Većinom na bivšim protuzakonitim odlagalištima otpada.

- Na tisuće kamiona se ovdje smeća izbacilo, pa to je mene strašno bolilo, 30 godina se to dešavalo, nitko se nije sjetio da to zaustavi. Prije 4 godine sam se ja odlučila da ostatak svog života, snagu upotrijebim da to zaustavim i da se sačuva ova baština, kaže nam.

I uspjela je! Posla za volontere još ima. Iskustvo nije važno, samo dobra volja. Jer - kamen po kamen, suhozid.