Volonteri na Učki

S alatom u rukama i uz mnogo dobre volje, bez obzira na temperaturu koja ide i preko 30 Celzijevih stupnjeva, skupina volontera spremna je za akciju.

Akcija koja podrazumijeva raskrčivanje terena. Nekoć livade, a danas zapuštene šikare, s kojima se gube biljne i životinjske vrste.

- Prije 50-60 godina tu je bila livada, zapravo cijela Učka je bila više livada nego što je sada, tako da mi zapravo vraćamo stvari u prvobitno stanje. Više nema stočarstva, tj. rijetko se tko time bavi. Plan je raščistiti ovaj teren i napraviti jednu veliku čistinu, kaže Petra iz udruge Bioteka.

Koja će ponovno biti dom leptirima, pticama, gušterima.

Primjerice suri orao i orao zmijar - to su vrste koje preferiraju otvorena staništa. Tu je i vrtna strnarica, primorska treptaljka, ali nisu tu samo ptice, tu su i leptiri, koji su ovisni o cvijeću.

Upravo zato, treću godinu zaredom, Učka postaje mjesto na koje dolaze volonteri. Stižu iz brojnih europskih zemalja. Privremeni dom tu je pronašla i Slovenka Anja.

- Dosad mi je super, radimo, družimo se, sve je tako nekako divlje, opušteno, volim prirodu, kaže Anja, volonterka iz Ljubljane.

Bude se i prije 7, ali osmijeh je tu.

- Nema žuljeva, koristimo rukavice, ali ima ogrebotina svakojakih, ali to su sve čari ovoga, ističe Dominil, volonter iz Zagreba.

Pa, tko ima volje i vremena - dobrodošao je. Radit će se sve do kraja srpnja.