Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma punih sedam godina provodi akciju "Plastičnim čepovima do skupih lijekova". Prikupili su više od 230 tona plastičnih čepova diljem Hrvatske. No sada se suočavaju s problemom sabirnoga mjesta u glavnome gradu.

Čep po čep, vreća po vreća. Ne prođe tjedan bez novih pošiljaka koje dolaze iz cijele Hrvatske pa i šire. Ovoga puta, u akciji su i djelatnice Policijske uprave međimurske.

- Skupili smo nekih osam vreća, oko 100 kg za nekih šest mjeseci. Našem prikupljanju se priključuju uredno i građani koji vide na našim stranicama PU međimurske i onda i oni donose kad dolaze sređivati dokumente, rekla je Silvija Špricar iz PU međimurske.

Volonterke Caritasa župe Svetog Ladislava i Marije Kraljice godinama skupljaju čepove.

- Nama to puno znači jer volimo pomagati potrebitima. Skupimo jako puno, svaka 3-4 mjeseca oko 200 kila, rekla je Marija Bobičanec iz Murskog Središća.

Cijena po kilogramu je kunu i pol i dosad su prikupili nešto više od 350.000 kuna.

- Od tih novaca prvenstveno kupujemo lijekove, terapije ili medicinskog pomagala isto tako financiramo boravak roditelja i djeteta za vrijeme liječenja, rekao je Emil Vibović, predsjednik UOLL Hrvatske.

No ostali su bez sabirnoga mjesta u glavnome gradu jer je tvrtka s kojom su radili otišla u stečaj. Dok ne nađu rješenje - snalaze se svakako.

- Ono što je jako žalosno poštarina dođe više nego vrijednost čepova ali ljudi šalju, neće odustati, dodao je Vibović.

Neće odustati ni oni dok ne nađu rješenje za zagrebački sabirni centar. Apeliraju na ljude dobre volje -pomozite - kako bi oni nastavili pomagati drugima.