Oprez na kupalištima!

Iako ove godine nema onih velikih ljetnih vrućina - sezona kupanja itekako je počela. A to znači da bi svi kupači trebali povećati oprez. Podsjeća na to i prošlogodišnja statistika. Spasioci su na hrvatskim plažama i kupalištima  morali intervenirati gotovo dvije tisuće puta.

Za koji dan u Nacionalnom parku Krka kupače neće više nadgledati samo čuvari parka. Prvi put pridružit će im se i spasilac. Inače, kupanje u nacionalnom parku moguće je od 1. lipnja do 30. rujna, ali na vlastitu odgovornost.

Precjenjivanje vlastitih plivačkih sposobnosti za kupače ponekad ima visoku cijenu, pogotovo kada je u igri i alkohol. Stanovnici Koprivnice spas od vrućina svakog ljeta potraže na poznatoj Šoderici.

- Na rijekama uvijek treba paziti i na brzinu, na virove, a u jezerima na druge opasnosti. Jezera su uvijek tamnija, mutnija, mogu imati različitu dubinu, kaže Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

Opasnosti nosi i slana voda, osobito u blizini molova kada je more nemirno. Kada je riječ o određenim skupinama ljudi, potreban je dodatni oprez.

- Pritom naravno mislimo na osobe koje imaju nekakva kronična oboljenja, na djecu, ali ja bih svakako istaknula i tinejdžere koji vrlo često zbog dokazivanja i nedovoljnog razmišljanja ulaze u situacije koje mogu biti opasne po život, govori Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa.

Za razliku od prijašnjih godina, kada se ovdje za ručnik tražilo mjesto više, danas na "zagrebačkom moru" tek poneki kupač.

Samo u prošloj godini 550 spasilaca na hrvatskim plažama interveniralo je u gotovo 2000 slučajeva spašavanja ljudskih života.