Mala škola filma: Je li Trenc 'pogodio' Hektorovića?

Naš filmski znalac Daniel Rafaelić u Malu školu filma emisije Dobro jutro, Hrvatska ovaj se put uključio uživo iz Pule uz komentar odgode Pulskog filmskog festivala i jednog od važnijih filmova iz konkurencije – 'Ribanja i ribarskog prigovaranja' redatelja Milana Trenca.

Odgođen je filmski festival u Puli – za sada do rujna. Trend odgode festivala prisutan je diljem svijeta, no Pula ipak ne staje s proizvodnjom. Objavljeno je novo izdanje 'Vremeplova' - redovite edicije posvećene povijesti domaćeg filma koji se ove godine bavi davnim, danas nepostojećim pulskim kinematografima.

Među nekima od važnih filmovima s ovogodišnje Pule, Rafaelić je istaknuo 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' - film nastao prema zapisima Petra Hektorovića, koje je doista teško transponirati u medij filma. Tog se zadatka prihvatio naš autor svjetskog glasa Milan Trenc.
Hektorovićevo 'Ribanje' uskoro na filmu
Kao veliku vijest za našu kinematografiju Rafaelić je istaknuo uvrštavanje hrvatskog klasika u režiji Francea Štiglica 'Deveti krug' u program Cannes Classics. Film je restauriran korištenjem originalnog negativa iz 1960. godine.

Pogledajte gostovanje Daniela Rafaelića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: