Murter dobio stiliziranu perisku visoku 4 metra!

Murter je dobio zanimljiv spomenik - stiliziranu perisku visoku 4 metra! Spomenik je to prijateljstvu s dalekom norveškom općinom, pa se uz pomoć suvremene tehnologije, s murterske plaže, primjerice, može uživati u polarnoj svjetlosti.

Učitate kod, izaberete jednu od 6 lokacija norveške otočne općine tek nešto južnije od Arktičkoga kruga i - otvorit će vam se među ljušturama periske - virtualni portal. Za tren ste s murterske plaže teleportirani na krajnji europski sjever.

- Kada turisti dođu ovamo iz drugih zemalja, možda požele otići u Norvešku. A u Norveškoj, kada vide instalaciju sličnu ovoj, možda požele doći baš na Murter, ističe veleposlanik Kraljevine Norveške u RH Haakon Blankenborg.

Visok 4 metra, izrađen od čelika, s oko 100 metara trake LED rasvjete spomenik "Lostura", kako ovdje zovu perisku, točka je na "i" višemilijunskog projekta uređenja otočne plaže.

- Sad je plan povezati se sa Japanom, s općinom u Tokiju i onda idemo na Aljasku da spojimo cijeli svijet. Ovo su male stvari, ali ljudima i turistima male stvari danas puno znače, naglašava načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

A osim priče o prijateljstvu dviju otočnih općina, neobični spomenik šalje i važnu ekološku poruku o čuvanju podmorskoga svijeta našeg Jadrana.