Čak četiri meštra izrađuju alku u splitskom brodogradilištu

Za tri tjedna počinje 305. Sinjska alka. Mnogi sigurno ne znaju da se alke, po pet primjeraka svake godine, izrađuju u alatnici splitskog brodogradilišta. Čvrsta je veza Sinjana i škverana, nekada je u brodogradilište svakoga dana na posao stizalo čak 800 radnika iz Cetinske krajine.

Čak četiri meštra izrađuju alku! Ručno. Dvojica su iz Cetinske krajine. Mirko Armanda iz Hrvaca tokari alku, a Ante Smoljo iz Lučana štipalicu. Čak im je i šef igrao košarku u sinjskom Alkaru.

- Alka se izrađuje od visokokvalitetnog legiranog opružnog čelika, znači i ovaj dio iz opružnog čelika i ovaj dio doli radi udaraca i svega da bi izdržao te napore kad u velikoj brzini koplje udari da se ne bi deformirala, kaže Nikola Muše, direktor pogona alatnice.

Izdržala je alka i osam pobjedničkih punata na jubilarnoj 300. trci kada je slavodobitni plamenac ponio Frano Ivković. Za današnjeg posjeta alkara škverskom muzeju, iznenadio se ugledavši među povijesnim brodovima i svoju alku.

- To mi je bila prva Alka u životu, uvik ću je se sjećati i urizala mi se u srce, pogotovo 300., kaže Frano.


Kroz brodogradilište je svoje alkare proveo vojvoda. U Brodosplitu je savjetnik Uprave za korporativnu sigurnost. Alkarski vojvoda viteški se obračunao i s koronavirusom. Proizvodnja, kao ni Alka, ne smije stati.

- Nabavili smo dovoljan broj sredstava za dezinficiranje, angažira sam tu neke liječnike, savjetodavnu službu, i dan danas djeluje korona-stožer Brodosplita. S epidemiološkom službom smo svaki dan u kontaktu i upravo sad dok vam dajem ovu izjavu je krenulo drugo serološko testiranje na Covid-19 svih naših djelatnika, kaže alkarski vojvoda Boško Ramljak.

Od komada čelika za alku do putničkih brodova  - sve su vitezovi obišli. Ciljat će ove godine s konja i za nagradu više - sedmodnevno putovanje u najboljoj kabini najvećeg jedrenjaka na svijetu.