71. DLJI: izložba koja iznenađuje posjetitelje

Izložbom ‘Horizont sjećanja’ Ivane Dražić Selmani otvoren je izložbeni program 71.h Dubrovačkih ljetnih igara. Riječ je o svojevrsnoj retrospektivi - zanimljivoj instalaciji prilagođenoj zahtjevnom prostoru Palače Sponza, koja je svojim neobičnim postavom ugodno iznenadila posjetitelje.

Izložbom ‘Horizont sjećanja’ Ivana Dražić Selmani sažela je svoje dosadašnje radove i postavila ih u vizualno dojmljivu instalaciju. Originalnim pristupom zahtjevnom prostoru Palače Sponza umjetnica pred promatrača postavlja svoj horizont sjećanja.

- Željela sam da tom prostoru ostavim ljepotu i da dobije jedan novi sloj na način da pomaknem horizont, koji je tema mog umjetničkog rada zadnjih 10 godina, na način da tu budu reprodukcije male grafike otisnute na prozirnim folijama, objašnjava Dražić Selmani.

Pomoćnik za dramski program DLJI Saša Božić ističe da se o svojevrsnoj retrospektivi: To je iznimno zanimljivo rješenje postava, dakle jedna kontinuirana neonska linija kojom umjetnica obilježava prostor Sponze, a istovremenu na tu neonsku liniju ispisuje svoja sjećanja, kaže Božić.

Istodobno, formom svjetlećeg horizonta Ivana Dražić Selmani publiku poziva na razmišljanje o tome što je na horizontu u budućnosti.

- Posebno u ovoj situaciji danas kad Mediteran i Europa doživljavaju iskonske tragedije i probleme koji nas ne postavljaju kao statične promatrače, već se moramo zapitati što je s druge strane horizonta, komentira Josip Klaić, autor teksta kataloga izložbe.

‘Horizont sjećanja’ publika u Palači Sponza može propitivati do 9. kolovoza.