Filmaši šokirani odgodom Pulskog filmskog festivala

Zašto se neke kulturne manifestacije u Hrvatskoj održavaju, a neke otkazuju? Pitanje je to koje ovih dana muči umjetnike, kulturnjake i publiku. Buru je tako izazvalo u posljednji čas pomaknuto održavanje Pulskog filmskog festivala - evo reakcija:

Odgađanje Pulskog ilmskog festivala u posljednji tren za filmaše je bio popriličan šok: Filmski festival je išao normalno u Splitu, u Istri se održavaju drugi događaji kao festival plesa i neki drugi, Dinamo i Hajduk igraju pred velikom publikom, tako da ne vidim uopće smisla da se jedan, dva događaja tako otkažu a da se svi ostali puste, komentira redatelj Jure Pavlović.

Zdravlje je prioritet, i neće nastati velika šteta što se pulski pomiče na kraj kolovoza, ili početak rujna, no tu je odluku Ministarstvo kulture trebalo donijeti još u travnju, misli filmski kritičar Daniel Rafaelić.

- Imali ste situacija kad je korona bila na vrhuncu u 4. mjesecu, da su svi festivali u Europi otkazani ili odgođeni. Prema tome, tada je trebalo reagirati, pa ako se nešto promijeni, reagirati pozitivno. Međutim, dovoljno smo i tada znali da taj drugi val ili treći val, da to neće biti idealno, napominje Rafaelić.
Pulski filmski festival odgođen do početka rujna
No, šef pulskog stožera neumoljiv je. U Istri je trenutno oko 160 tisuća turista, epidemiološka situacija u zemljama regije, iz kojih dolaze mnogi gosti festivala, izrazito je loša.

- Otkada je počela pandemija do danas nismo zažalili za nijednu odluku koju smo donijeli do sada jer je ona omogućila da danas i turističke i gospodarske i sve usluge djeluju na području Istarske županije, poručuje Dino Kozlevac, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite.

Kozlevac je zaključno ustvrdio da Pula ne smije dospjeti u svjetske medije u kontekstu korone, jer od ovih nekoliko mjeseci Istra mora preživjeti zimu.