Zborniku ‘Autorske bure’ prestižna dizajnerska nagrada Red Dot

Zbornik kratkih priča ‘Autorske bure’, autora koncepta i dizajna Studio Sonda iz Vižinade, dobitnik je prestižne dizajnerske nagrade Red Dot Award Brands & Communication.

'Autorske bure’ je projekt u okviru programskog pravca Lungomare Art 'Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture' u kojem je na poziv organizatora sudjelovalo 16 spisateljica i pisaca iz Hrvatske i zemalja okruženja.

Oni su proveli po mjesec dana na Kvarneru i njegovim otocima, svatko u drugom mjestu, te su inspirirani tom lokacijom i doživljenim pisali priče za zbirku. Izdavači zbornika su Rijeka 2020 i V.B.Z, selektorica je Željka Horvat Čeč, a urednik Kruno Lokotar.

Red Dot Award Brands & Communication jedna je od najutjecajnijih nagrada u svijetu dizajna, koja se dodjeljuje neprekidno od 1955. godine. O dobitnicima odlučuje međunarodni žiri od 24 člana, prema kriterijima originalnosti i kreativnosti ideje, kvalitete dizajna i inovativnosti te utjecaja na emocionalni doseg publike.

Ova sjajna vijest za naše dizajnere pridružuje se onoj jučerašnjoj: Red Dot su ove godine osvojili, naime, i kreativci iz agencije Bruketa & Žinić & Grey:
Prestižne nagrade Red Dot našim dizajnerima Bruketa&Žinić&Grey
- Zahvaljujući dobivenoj nagradi, Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture i ‘Autorske bure’ obići će svijet putem online platformi i izložbi u organizaciji Red Dota, te će se objaviti u  publikaciji International Yearbook Brands & Communication Design, izvijestili su iz tvrtke Rijeka 2020.

Kreativni direktori Studija Sonda Jelena Fiškuš i Sean Poropat istaknuli su da su buru, koja razbija morsku vodu u najsitnije kapljice i pjena stvara tanak, maglovit sloj, nastojali dočarati emocionalno i fizički, otiskivanjem teksta na paus papiru.

- Na taj način se uzrokuje preklapanje slova, što neodoljivo podsjeća na nemir vjetra i izmaglicu vodene prašine. No podizanjem stranice postiže se bistrina neophodna za čitanje, također vrlo karakteristična za buru, znanu i kao vjetar koji bistri um, naveli su Fiškuš i Poropat.

Fiškuš i Poropat dodali su da im je drago da bar malim dijelom mogu osvjetlati situaciju u kojoj se našla naša prijestolnica kulture u godini koja uslijed svega što se događa u svijetu, i metaforički predstavlja jednu veliku buru.

- Time još jednom dokazati koliko su nam kultura i dizajn važni kao nositelji pozitivnih vijesti i kreativnih promjena u trenucima kada nam je to najpotrebnije, poručili su Fiškuš i Poropat.
Zborniku ‘Autorske bure’ prestižna dizajnerska nagrada Red Dot