Glazbene novosti: top lista najprodavanijih domaćih albuma

Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu bavi se polugodišnjom top listom najprodavanijih albuma u Hrvatskoj te nalazima 'Rock&OFF Skenera.'

Hrvatska diskografska udruga
objavila je polugodišnju top listu najprodavanijih albuma u fizičkom izdanju, a pri tom se misli na CD i vinile. Podaci su temeljeni na informacijama pristiglim s više od 160 prodajnih mjesta u zemlji te s internetskih prodavaonica diskografskih kuća.

Na žalost, znamo da je broj prodanih albuma već godinama u stalnom opadanju pa možda i zbog toga HDU ne objavljuje točne brojke prodanih naslova, no lijepo je znati što se kod nas ipak najviše kupuje bez obzira na brojeve.

Na vrhu liste za prvih šest mjeseci 2020. je izdanje 'Sretan put' Mije Dimšić kojim nastavlja iznimno uspješan glazbeni put započet albumom 'Život nije siv'. Višestruka dobitnica glazbene nagrade Porin i brojnih drugih priznanja vrlo brzo postala je jedna od najvećih hrvatskih glazbenih zvijezda, stoga je uspjeh albuma 'Sretan put' samo prirodan slijed.

Podsjetimo, debitantsko izdanje 'Život nije siv' premašilo je brojku od 100 tjedana boravka na top listi najprodavanijih izdanja, a veliki uspjeh postigao je i album 'Božićno jutro'. 'Sretan put' već je iznjedrio nekoliko radijskih hitova: duet s Markom Toljom ('Sva blaga ovog svijeta'), 'Pomiče se sat', 'Unatrag', 'Ovaj grad' i 'Cesta do sna'.Drugi na listi najprodavanijih albuma je reizdanje kultnog nosača zvuka 'Time' grupe Time. Krajem prošle godine album je nakon nekoliko desetljeća ponovno završio na vinilu uz remasterirane pjesme s originalnih magnetofonskih vrpci te s dodatno obogaćenim popratnim sadržajem.

Nedugo nakon toga ekskluzivno reizdanje završilo je i na CD-u, a ova pozicija na listi prodaje samo je dokaz svježine i progresivnosti zvuka kojima se brojni poklonici i danas dive.Izvođač, koji je izazvao najveću pomamu u 2019. i ovoj godini - J.R. August, na trećem je mjestu s debitantskim albumom 'Dangerous Waters'. Riječ je o glazbeniku koji na nevjerojatan način spaja svoj jedinstveni vokalni izričaj i prekrasnu melodijsku i harmonijsku pop-rock klavirsku pratnju.


Rock&OFF Skener: više od 240 novih pjesama i preko 50 albuma u 2020.

2020. godina ostat će zapamćena po pandemiji Covid-19, po zagrebačkom potresu i po „novom normalnom" koji je trenutno na snazi, ali i po nezamislivoj krizi koja je snašla sve kulturne djelatnike pa tako i glazbenike, i kojoj se ne nazire kraj.

Nezavisna glazbena novinarska nagrada Rock&OFF održala se po drugi puta početkom godine u Tvornici kulture i nagradila Rock&OFF glazbenike u 10 kategorija te još jednom pokazala koliko je potentna i kvalitetna hrvatska rock&off glazbena scena.

Projekti pod „krovom" Nagrade Rock&OFF u 2020. godini nastavili su se još većim intenzitetom, unatoč pandemiji, a Rock&OFF Skener nastavio je skenirati scenu u potrazi za novim izdanjima, pjesmama i albumima, te je tako u prvoj polovici 2020. godine zabilježio čak više od 240 novih pjesama i preko 50 albuma!

Među njima je i zagrebački bend Mašinko koji predstavlja novi singl i videospot „Izgubljenom vremenu" s aktualnog albuma „Danas ću, sutra ću". Uz reference na povijesne likove, grčku i rimsku mitologiju, „Izgubljenom vremenu" stoji kao himnično promišljanje o prolaznosti života.

Početkom godine Mašinko su rasprodanim koncertom u Vintage Industrialu proslavili 10 godina benda, a album „Danas ću, sutra ću" pojavio se krajem travnja.Na 'Sunčanoj strani Prisavlja' bez publike

Koncertnih nastupa gotovo pa i nema, ovaj tjedan su i dva na Sunčanoj strani Prisavlja održana bez prisutnosti publike , samo uz izravni radijski i tv prijenos, na žalost otkazan je i sutrašnji koncert Ede Maajke u sklopu Ljeta u MSU pa je svaka najava nekog nastupa gotovo senzacija.

Prije dva tjedna najavili smo održavanje jubilarnog 20. izdanja Liburnia jazz festivala, ovoga tjedna održava se i Siscia open jazz & blues festival, a danas najavljujemo 14. Međunarodni etno jazz festival u Karlovcu.

I ovdje je program skromniji nego prije, a na Starom gradu Dubovcu večeras će nastupiti slovenski vibrafonist Vid Jamnik i naš gitarist Ratko Zjača dok posjetitelje sutra očekuje nastup mladog umjetnika Vedrana Ružića s projektom tj. jazz predstavom Libertin.

Od drugih najavljenih zbivanja treba svakako spomenuti i ovog tjedna predstavljenu drugu sezonu ljetnih zbivanja u Martinskoj pokraj Šibenika. Iako su Dimensions i Outlook festival, koji su se ove godine trebali prebaciti iz Pule u Martinsku odgođeni za slijedeću godinu festivalska destinacija kraj Šibenika ipak će ugostiti nekoliko glazbenih zbivanja.

Neki festivali se ipak održavaju

Sve je započelo jučer 18. izdanjem Seasplash festivala koji traje do nedjelje, nastavlja se 25. srpnja ŠI gitarijadom, 31.srpnja i 1. kolovoza održat će se Slurp! festival, 7. i. 8. kolovoza Membrain festival, 14. i 15. kolovoza Blast fest, a sve će završiti novim događajem Martinska punk 21. i 22. kolovoza.

Prošli petak predstavljeno je puno novih domaćih spotova, pa se ovaj put osvrćemo na jedan koji stiže iz tvornice progresivnog art zvuka Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević i njihovog zajedničkog multimedijalnog projekta Mr. Lee & IvaneSky.'Seagull' je nastao unutar projekta Zvučni karburator na Silbi, kao rezultat tišine nasuprot frekvenciji 'Sailora', koji se sastoji od snimljenih zvukova grada Rijeke.

Pjesma je sada je dobila i video spot u režiji Romana Grozića koji je nastao tijekom karantene, a po prvi put snimali bez fizičke prisutnosti redatelja, koji je na snimanju bio nazočan samo putem Skypea iz Samobora, a Ivanka i Mrle, pak, iz Velike Gorice.

U spotu je, poput prave glumice glavnu ulogu imala kći Ivanke i Mrleta, osmogodišnja Eva. Sastavni dio cjelokupnog projekta 'Sailor' je i zvučni karburator, jedinstveni projekt Damira Martinovića i Ivanke Mazurkijević, koji uz pomoć zvuka vode stvara skulpture od soli, a u kojem glazba obavija središnju misiju - materijaliziranje zvuka grada.

Uz prezentaciju izvedbenog projekta Zvučni karburator te dvije pjesme s albuma 'Sailor', među kojima će biti predstavljen i 'Seagull',  večeras 17.srpnja u Rijeci ispred Exportdrva Mr.Lee& IvaneSky na video zidu će predstaviti izvedbeni projekt koji je radio arhitektonski dvojac MR2 - Miroslav Rajić i Jurica Račić, nakon čega slijedi trosatni koncert Leta 3.

11. album legendarnih The Pretendersa

I za kraj zavirit ćemo malo i na svjetsku glazbenu scenu na kojoj će danas biti objavljeno desetak novih albuma od kojih sam ja izdvojio onaj The Pretendersa 'Hate For Sale'.Riječ je o 11. albumu tog legendarnog sastava i sigurni smo da se mnogi još sjećaju njihovog sjajnog nastupa prošle zime u Zagrebu, pogotovo jer je to bio jedan o posljednjih većih koncerata prije pojave Covida 19.

I taj album je trebao biti objavljen još u ožujku no sve je prolongirano za srpanj, a zanimljivo je da je ovo prvi album nakon osamnaest godina na kome sudjeluje bubnjar Martin Chambers, uz Chrissie Hynde jedini originalni član ovoga benda koji je na sceni, uz manje prekide od 1978. godine.

Pogledajte gostovanje Roberta Urlića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: