Hitna pomoć na Rabu: Priča o Vesni, Zvonimiru i Josipu

U svakodnevnim intervencijama na oprez, zbog moguće zaraze, posebno moraju paziti djelatnici Hitne pomoći. Njihov je rad na otocima iznimno važan.

U rapskoj Hitnoj dan rijetko prođe bez intervencija, posebno ljeti kad se broj stanovnika poveća. Jer korona je smanjila, ali nije zaustavila broj turista na kvarnerskim otocima.

Liječnik Zvonimir, medicinska sestra Vesna i vozač Josip jedan su od pet timova rapske Hitne.

Odmora nemaju jer intervencija je neznatno manje, dok se broj pregleda ove godine zbog epidemije ipak smanjio.

- Prošle godine je bilo 1100 pregleda, ove godine imamo nekih 750 pregleda za sada. Broj hitnih intervencija u razdoblju do svibnja prošle godine, uspoređujući s razdobljem prvih pet mjeseci ove 2020., imamo samo deset intervencija manje, govori voditelj Ispostave Rab Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Zvonimir Zajec.

Navikli su na stres, ali i epidemiološke mjere.

- To je kao i svaki drugi posao, stresan, ima prednosti i nedostatke i radi se, navikne se čovjek, govori vozač ispostave Rab Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Josip Matahlija.

- Za sada smo i dalje "corona free" otok, slijedimo i radimo po smjernicama Nacionalnog kriznog stožera i lokalnog kriznog stožera, dodaje Zajec.