I NP Krka dobio spasioce

Što zbog vremena, što zbog manjeg broja turista, na plažama nema velikih gužvi, no da bi kupači bili sigurniji, obveza je koncesionara osigurati i spasilačku službu. Crveni križ svake godine obučava stotinjak mladih za spašavanje na vodi, a spasioca ima i Nacionalni park Krka.

Jedinstven izlet na Krku, mnogi dodatno obogate osvježenjem u čistoj rijeci u netaknutoj prirodi. Kupanje unutar Nacionalnog parka Krka strogo je definirano mjestom i vremenom.

- Postoje dva mjesta predviđena za kupanje. Oni su točno ograđeni na Skradinskom buku i u Roškom slapu, kazala je Katia Župan, glasnogovornica Javne ustanove „Nacionalni park Krka”.

No neki posjetitelji ne mogu odoljeti pa ulaze u vodu gdje god im se učini prikladno.

Župan napominje da postoje table s upozorenjima da je kupanje zabranjeno.

- Naši čuvari prirode također obilaze područje te edukativnim pristupom upozoravaju posjetitelje da to ne čine zbog vlastite sigurnosti, kazala je.

Čuvarima se ovih dana priključuje i educirani spasilac. Niko Perica, licencirani spasilac na vodi rekao je da je on prošli tjedan položio ispit za spasioca „jer je to tražen posao koji je relativno dobro plaćen”.

No tečaj ipak ne može baš svatko završiti. Lina Gregov, voditeljica programa Crvenog križa Šibenik kazala je da se prijaviti mogu djevojke i mladići od 18 do 35 godina starosti, koji imaju dobre plivačke sposobnosti.

- Trebaju moći isplivati 400 metara unutar osam minuta i preroniti bazen. Bitno je i da su zdravi, kazala je Gregov.

Crveni križ apelira na koncesionare da ih angažiraju jer su i dalje diljem obale mnoge plaže bez pravih spasilaca. Također upozoravaju i građane na pojačan oprez pri kupanju na brzim rijekama i velikim  valovima. Lani je naime, bilo gotovo 2 tisuće spašavanja života na vodi.