Inovacijama protiv širenja virusa

U borbi protiv pandemije dobro dođu i inovatorski izumi. Jedan takav, nagrađen u jakoj konkurenciji više od 200 inovacija iz 35 zemalja - dolazi iz Splita. Uređaj koji pročišćava zrak u zatvorenom prostoru, istodobno uništava viruse i bakterije, pa i zloglasni COVID -19.

Bez obzira na to koliko čistili i dezinficirali, zrak u zatvorenom prostoru može biti i do tri puta onečišćeniji od vanjskog.

- U toj nečistoći zraka najčešće su prašina, čestice, formadehili. I bakerije i virusi. I korona. Da i korona, kaže Inge Kovačić Sindik, direktorica i voditeljica istraživanja "Kristalna ideja" u Splitu. 

Sve te štetne čestice i nesretne viruse detektirat će i stati im na kraj ovaj mali uređaj, čudo domaće pameti. I to zahvaljujući jedanaest modernih tehnoloških rješenja, od kojih su četiri antivirusna.

- Dakle on reagira na bioaerosol. Vi ćete donijeti taj virus sa sobom. Ako ste zaraženi od 1000 do 100.000 čestica izbacite u jednom dahu, dodaje Inge Kovačić Sindik.

Uređaj  pročišćava i obogaćuje zrak u zatvorenom prostoru. Plod je Inge Kovačić Sindik, najbolje europske i svjetske inovatorice i njezina mlada tima "Kristalna ideja".

Nakon brojnih nagrada, zero transfer tehnologija ovog uređaja pomela je i svjetsku inovativnu konkurenciju u borbi protiv koronavirusa pa je zlato otišlo u Split. I na tome ovaj mali moćni tim neće stati, jer disati punim plućima sad nam je važnije nego ikad prije.