Tradicija se nastavila na regati "Homo si bordižat"

Turistička atrakcija u ovim je vremenima - prava atrakcija. Posebna je po svemu bila ovogodišnja regata "Homo si bordižat", ali tradicija se nastavila - ostvaren je rekordan broj bodova i posade su uživale, s njima i naša riječka ekipa.

Bijela jedra, nošena maestralom, zaposjela su danas opatijski akvatorij. Iako u neizvjesnosti zbog epidemioloških mjera i trenutačne situacije, 40-tak posada iz ovoga kraja zajedrilo je. Ruta Ičići - Preluk.  

- Ova regata je posebna. Posebna jer se jedri tri sata, pa gdje se nađeš u ta tri sata tamo ti se boduje rezultat. Drugačija je i po načinu kuda se jedri - ide se uz obalu, tako da ljudi sa kraja mogu gledati regatu, a i sam naziv "Homo si bordižat" je lijep, kaže Davor Perović s jedrilice Fiumanka.

Regata je to stara gotovo dva desetljeća.

Nekada je to bila opatijska nedjeljna zvijezda kad su nam jedrili Gibonni, Nina Badrić, jedrili su s nama i sportaši i političari, ali evo ona traje još uvijek i ovo je do sada rekordan broj sudionika, priča Mario Šikić, predsjednik JK Opatija.
Među njima uz krstaše i stare barke.

Unatoč natjecateljskom ugođaju, jer boduje se za Kup Hrvatskog primorja, druženje je na prvome mjestu. 

- Volimo se vidjeti, družiti i ganjati po moru. Na moru vičemo jedni na druge, ali na rivi se onda kasnije sve to zaboravi, kaže Darko Jakovčić iz JK Oštro, iz Kraljevice.

Ipak, ima razlike u odnosu na protekle godine.

- Fale nam gosti, obično su na svakoj barci nekoć bili ili glumci ili se sviralo, tu su bili političari, a ove godine korona je sve to nekako porušila, kaže Ivica Šćurić s jedrilice "Follow me Vulkan Nova".

No, nije porušila njihovu posadu, koja je ove godine bila najbrža.