Izbor za najbolji OPG - upoznajte obitelj Rossi iz Istre

Sedmu godinu zaredom Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt "Zlata vrijedan" - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj. Natječe se 21 OPG + 3 kandidata - Mlade nade. Predstavit ćemo 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Zaljubljenost u polje i loze, to je glavna odlika peteročlane obitelji Rossi. Jedna je od najpoznatijih proizvođača rakija i vina na području Istre. Ovim se poslom bavi već 5 naraštaja. Njihovo je vino okrunjeno mnogobrojnim prestižnim nagradama, a prvi su u nas počeli proizvoditi gin. Svoje su poslovno carstvo gradili strpljivo, godinama a posljednjih godina uz pomoć europskih fondova, korisnici su i vinske omotnice.

Zlatni vrh, brežuljak ponad doline rijeke Mirne u susjedstvu Motovuna i Grožnjana, idealna je pozicija za uzgoj loze. Rossijevi su ga zasadili prije godinu dana uz pomoć europskih fondova. Četvorica ga mušketira svaki dan obilaze i njeguju. Od svih 18 hektara ovaj vinograd im je najviše prirastao srcu.

- Naš prvi službeni pisani dokumenti je iz 1885., kada smo kupili prve terene, odnosno, moj pradjed je to napravio i tada je krenulo vinarstvo, vinogradarstvo. Tada se radilo ručno. Među lozama je tu bio kukuruz i krumpir i svega pomalo. Uglavnom prvo i glavno je bila uvijek vinarstvo i vinogradarstvo, rekao je Marino Rossi, vinar iz Vižinade.

Tu je tradiciju nastavio i Marino. Osamdesetih godina 20. stoljeća vinarstvo postaje glavna komercijalna djelatnost obitelji Rossi.

- Prva ljubav je to bila, kao nametnuta prva ljubav. Kada sam došao doma iz škole se, trebalo je ići u vinograd. Brzo sam ručao pa sam išao u vinograd, rekao je Marko Rossi.

Mlađe su generacije spremno preuzele posao. Obiteljsku su tradiciju i mudrost u proizvodnji vina uspješno nadogradile modernom tehnologijom. Godišnje napune oko 90.000 litara buteljki koje plasiraju na domaćem tržištu, a njihovo vino putuje i u daleku Kinu. Prije nekoliko je godina vođenje gospodarstva preuzeo Luka.

- Jako puno ljudi zna reći "blago tebi, došao si na gotovo". No, nije baš tako. Kada znaš da iza sebe imaš tradiciju dužu od 130 godina, nije svejedno da nešto ne zeznem, rekao je Luka Rossi.

Premda su poslovi u obitelji podijeljeni od komercijale, do vinogradarstva i podrumarstva, o svemu zajednički odlučuju. Imaju i vlastitu destileriju. Godišnje proizvedu oko 20.000 litara tradicionalnih istarskih rakija, a prvi su proizvođači gina u Istri. Za to su zaslužni mlađi naraštaji. Uz članove obitelji koji su svi inženjeri vinarstva, netko je morao i u gastronomiju.

- Sada sam na studiju u Mariboru, na studiju gastronomije, rekao je Filip Rossi.

Planova i izazova je mnogo, poput otvaranja vlastitog restorana. Neki su lakše, neki teže ostvarivi. No, o budućnosti se gospodarstva odlučuje zajednički, u dragocjenim trenutcima obiteljskoga druženja.