Tko će snimati nove hrvatske filmove?

Hrvatska kinematografija bit će bogatija za nove filmove - nakon natječaja Hrvatskog audiovizualnog centra doznajemo tko i što snima? Odobren je novac za 4 dugometražna naslova.

HAVC je najdraži filmašima kad dijeli novac za projekte, ali i prvi na udaru njihova nezadovoljstva jer mnogi nikad ne dobiju priliku za realizaciju svojih projekata bez obzira je li riječ o manjku novca ili posebnim kriterijima povjerenstva koje o tome odlučuje.

No, najviše iščekivani natječaji uvijek su oni koji se odnose na dugometražni igrani film, a veseli i vijest da će, nakon dugo vremena, hrvatska kinematografija dobiti i jedan animirani film dugog metra.
Za nove produkcije HAVC je ove godine zadržao predviđeni proračun od 27,6 milijuna kuna. Novac je u prvom pozivu dodijeljen za proizvodnju eksperimentalnih te animiranih, igranih i dokumentarnih filmova.

Četiri su dugometražna igrana naslova: dječji film ‘Bumbarov let’ Antonija Nuića, ekranizacija hit-romana Sanje Polak ‘Dnevnik Pauline P.’, ‘Zečji nasip’ redateljice Čejen Černić i debitantski film ‘Pula’ redatelja Andreja Korovljeva.

- 'Pula' je jedna ljubavna drama, smještena u 1990-te godinu u gradu Puli, točnije 1995. godine, kad je Pula imala potpuno drugačiju vizuru nego što je ima danas. Tada je bio je prazan, pust, polu-grad duhova, otkriva nam redatelj Andrej Korovljev.

‘Dnevnik Pauline P.’ jedan je od najviše iščekivanih naslova. Film će režirati Neven Hitrec, a scenarij potpisuje Dora Delbianco.

- Najveći izazov u samom postupku dramatizacije, bio je kako zadržati tu Paulininu zaigranost i tu karizmu koju kao lik nudi, da jednostavno želite čitati i sudjelovati dalje u tim njezinim dogodovštinama, a opet napraviti strukturu i ritam filma i zadržati ovo zbog čega je djeca toliko vole, ističe dramaturginja Dora Delbianco.

Dugometražni animirani film po scenariju Dušana Vukotića

Nakon dugo vremena, radit će se i dugometražni animirani film. ‘Kristalni otmičari’, u režiji Arsena Antona Ostojića, uz HAVC-ovu, dobio je i potporu Državnog fonda za kinematografiju Češke Republike.

- Ovaj dugometražni animirani film se temelji na scenariju pokojnog Dušana Vukotića, našeg doajena, koji nažalost nije uspio ga realizirati dok je još bio živ. To je dječja priča, atraktivna, puna potjera, vesela, koja u sebi ima i ekološku komponentu, napominje redatelj Arsen Anton Ostojić.

Ravnatelj HAVC-a Christopher Marcich kaže da je odobreno nekoliko filmova koji su i za odrasle, ali i za djecu: To su filmovi koji su namijenjeni publici i ja mislim da će se oko svih naših filmova u izboru ove godine trgati distributeri, smatra Marcich.

Iznosi potpora, naravno, utječu na format i sadržaj budućih filmova: HAVC daje uglavnom sličnu svotu, tako da smo mi redatelji i producenti prisiljeni da već u startu računamo i na to i moramo naše budžete ograničavati, tj. naše priče moramo tako pisati da one mogu biti ukalupljene za neke budžete koji su, cca. 4-5 milijuna kuna, komentira Ostojić.

Najesen, filmske umjetnike čeka i drugi krug financiranja novih produkcija, a kako će i koliko aktualna kriza utjecati na sama snimanja, kao i mnoga zbivanja u kulturi ove godine, i dalje je upitno.