Izvoz ljekovitog bilja munjevito raste

Zbog iznimne kvalitete izvoz ljekovitog bilja posljednjih godina munjevito raste. Već smo ga izvezli u vrijednosti od 18 milijuna eura. Dodatna je pogodnost što uzgoj izdašno potiču država i Europska unija.

Bodljikava sikavica iznimno je tražena zbog visoke koncentracije aktivne tvari - učinkovite u liječenju jetre.

Iskoristi se sve - od lista do sjemenki. Osušena i obrađena, kompletna berba završi u izvozu. Kao i ona crnog sljeza, matičnjaka, zlatnog maka. Nisu zahtjevne, otporne su, a zarada je dobra.

- Ovdje u ekološkom uzgoju nema mineralnih gnojiva ni primjene pesticida pa ovdje na ovim biljkama nismo primjetili ni gljivične bolesti ni neke posebne štetnike, kaže Snježana Pešut Pilon iz Ministarstva poljoprivrede.

Štoviše, prava su "meka" za pčele, bumbare i druge oprašivače iz prirode. Mami ih i opojan miris. No imaju ljutog neprijatelja - korov. Bez strojeva teško ih je ručno suzbiti. A prava je muka naći i radnu snagu pa posla ima cijela obitelj.

Obitelj Bobok iz Rajsavaca hrabro je ušla u uzgoj ljekovitog bilja i nisu požalili. Zato ne čudi što je sve više onih koji poslovnu nišu traže u uzgoju ovih nesvakidašnjih poljoprivrednih kultura. Potpora za njihov ekološki uzgoj itekako je izdašna. I do 8 tisuća kuna.