Izbor za najbolji OPG - Zlata vrijedan uložen trud obitelji Jud

Projekt "Zlata vrijedan" - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj sedmu godinu zaredom provode Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija. Natječu se 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a u današnjoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio se OPG Branko Jud s otoka Krka.

Na otoku Krku na osunčanim proplancima iznad Vantačića nalaze se maslinici Utla. Ovdje već cijelo stoljeće njeguje maslinike i stvara ulje obitelj Jud, a danas je to OPG Branko Jud. A kako je započelo rekao je gospodin Branko:

- U našoj obitelji oduvijek se bavimo maslinarstvom, općenito poljoprivredom i stočarstvom. Jednostavno sam uz djeda, još kao klinac, počeo mu pomagati. Uvijek me vodio sa sobom i tako je to krenulo. Rodila se ljubav prema zemlji i najviše prema maslinama. Djed je 2009. već bio star, preuzimam kormilom nad maslinarstvom i otvaram Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Utla.

Otkada je naseljen otok Krk ovdje se sade masline, posebno u doba Rimskoga carstva. Već tada sadila se autohtona krčka sorta masline Plominka. Gotovo da je bila monosortna maslina otoka Krka. Danas, u 21. stoljeću, Branko Jud s obitelji odlučio se posvetiti upravo Plominki. Njeguje maslinike i proizvodi vrhunsko monosortno ekstra djevičansko ulje Utla, a ime je dobilo po masliniku.

2013. godine prvi put predstavljaju u javnost svoje ulje sorte Plominka koja je 95% zastupljena u njihovoj općini. Gorčina, pikantnost i voćnost daje harmoničnost ovom ekstra djevičanskom ulju što se jako dopalo i kupcima.

Nije dugo trebalo da se ovo pikantno ulje probije u svijet. Pa čak do New Yorka. Na prestižnom natjecanju između tisuću ulja iz 27 zemalja, 2016. ulje Utla bilo je među najboljima, osvojili su i zlatnu medalju.

U berbi sudjeluje cijela obitelj. Teško je zamisliti te dane bez ženske ruke, a zašto su žene toliko bitne u berbi maslina pojasnila je supruga Iva:

- Više ljudi dolazi i to je dobro što u berbi više i žena sudjeluje. Maslina je dosta nježno voće i kad maslina dugo stoji šteti joj, jednostavno oksidira, izgubi na kvaliteti. Posao žene uvijek je  bio više vezan za berbu, a kod nas, jednostavno cijela obitelj sudjeluje. Točno se već znaju uloge u berbi, tko što radi.

Cijela filozofija ovoga malog obiteljskog OPG-a vrlo je jednostavna: od autohtonih, vrhunskih sirovina, u ovom slučaju maslina sorte Plominka, proizvesti zaokružen vrhunski proizvod - jedinstveno ulje Utla. To je suština njihova rada, a Branko Jud naglašava:

- Možete li zamisliti tu priču - čovjek na jahti na Kornatima jede hrvatsku jadransku ribu, pije hrvatsko vina i koristi naše maslinovo ulje. Pa kud ćete ljepšu sliku i promociju Hrvatske i našeg otoka od te slike.

Epidemija korone ih je omela, ali kupci se polako vraćaju. U Vantačićima ne dvoje da je budućnost pred njima. Naravno, uz mnogo, mnogo uložena truda.