Koncert u čudesnom Zmajevom vrtu

U čudesnoj prirodi Štrigove, obitelj Valkaj kreirala je jedinstveni - Zmajev vrt. Uz ozračju mediteranskih i autohtonih biljnih vrsta te keramičkih skulpture iz obiteljske radionice - u vrtu su ugostili koncert klasične glazbe pod vedrim nebom.

Velik je bio odaziv na poziv na jedinstveni doživljaj. Ljubitelji glazbe, umjetnosti i prirode došli su na svoje. Oni koji su doživjeli koncert u čarobnome vrtu, stigli su ponovno.

- Bilo je super i sad se isto veselimo kaj bude super, dolazimo prvenstveno radi dobre glazbe, znamo skoro sve ove glazbenike; to je očaravajuće, prostor i koncert i ideja sve, samo za pohvalu, dojmovi su posjetitelja.

Životni projekt svestrane obitelji Valkaj, kreiran je oko štrigovske legende o zmaju - pozoju, koji spava ispod tamošnje crkve sv. Jeronima i sv. Magdalene.

- Budući da je to dobar zmaj, te dobre vibracije pokušavamo širiti i u našem parku, a zapravo je zamisao da na neki način spojimo tri umjetnosti - likovnu umjetnost, glazbenu umjetnost i hortikulturu, kaže Kristijan Valkaj, organizator i vlasnik Zmajeva vrta.

Valkaj dodaje da je to dio njegovog životnog projekta koji traje 25 godina: Ja ga postepeno gradim prema svojim mogućnostima. Dakle, svako drvo koje posađeno, svaki varijetet umjetničke skulpture koje izlaze iz radionice moje mame i moje supruge. I naravno, glazba, kao dio jednog kulturnog izričaja, ističe Valkaj.

Publika je zauzela svoja mjesta na mirisnom travnjaku, a skladbe od Bacha, Rossinija i Vivaldija nizale su se u izvedbi mladih vrsnih glazbenika.

- Zaista je egzotično, koncert klasične glazbe na otvorenom, s predivnim kolegama, s kojima se nisam dugo vidio i nismo dugo nastupali skupa. S obzirom na sve ovo što se događa u zadnje vrijeme, moram priznati da je izazov, s jedne strane i druge je zaista – gušt, napominje tenor Domagoj Dorotić.


- Već dugo čujem od kolega o Zmajevom vrtu, doista je jedno posebno mjesto. Da je posebno mjesto vidi se već iz niza fotografija, ali atmosferu je nemoguće predočiti fotografijom. Atmosfera je ovdje doista prekrasna, doista nešto posebno. Za mene kao pijanisticu su open air koncerti nešto rjeđe situacije, riječ je o velikoj logistici, donošenju velikog koncertnog glasovira na podij, tu se mora koordinirati čitav niz stvari, uključujući i sigurnost, nadovezuje se pijanistica Martina Filjak.

Mezzosopranistica Nina Tarandek upozorava na to da je u operi u Frankfurtu sezona nažalost morala završiti već u svibnju: Tako da je ovo meni prvi nastup poslije svih tih sankcija i neizmjerno me veseli da mogu upravo u Međimurju nastupati jer sam nažalost jako malo doma. Evo, jedinstvena prilika u mojem gornjem kraju Međimurju nastupam i da predstavim sebe i ovo prekrasno mjesto, zaključuje Tarandek.

Nezaboravni koncertni doživljaj u Zmajevu vrtu planira se već i dogodine, a kako je bilo ove, pogledajte u reportaži iz emisije Dobro jutro, Hrvatska: