Spasilačka služba više je od "Baywatcha"

U Istri ove godine na plažama radi 80-ak spasilaca. Zbog pandemije koronavirusa upola je to manje nego lani. Spasioci ipak kažu da kupači mogu biti sigurni.

Marijan Sinčić
spasilac je već sedam godina. Prošao je zahtjevnu obuku i spreman je i za najhitnije intervencije.

- Prošle godine u Medulinu jedan Slovenac skočio je na glavu i slomio dva kralješka, tako da smo išli po dasku za imobilizaciju i mobilizirali ga i vodili na hitnu, priča Sinčić.

Nasreću, takvi su slučajevi rijetki. Spasioci na plažama imaju mnogo više drugog posla.

- Reagiramo kod porezotine, uboda ježeva, opekline od meduza..., evo pošto tu ima puno periski reagiramo i na takve stvari, upozoravamo ljude da ih ne vade iz vode, kaže spasioc David Grgorinić.

Spasioci moraju proći posebne edukacije, u skladu s međunarodnim standardima. Nakon toga dobivaju licenciju.

Previjanje rana i posjekotina, saniranje opeklina od meduza, procjene ima li netko sunčanicu, samo su dio zahtjevnog posla. Jer najvažnije je pružanje hitne pomoći. Posebno kad je riječ o srčanom udaru za vrijeme vrućina. Stoga su koncesionari javnih plaža dužni osigurati spasilačku službu. Općina Medulin to je ove godine učinila na svojih pet plaža. A otišli su i korak dalje.

- Općina je prije par godina krenula i izradila unikatne spasilačke promatračnice za što je u proračunu osigurala 500 tisuća kuna. Kada ih se pogleda vidi se da su one izrađene prvenstveno funkcionalno, kaže Marko Cukon, v.d. pročelnika Odjela za opće poslove i društvene djelatnosti, općina Medulin.

Spasilačka služba u Istri ove sezone zasad, nasreću, nije imala mnogo hitnih intervencija, no studenti koji taj sezonski posao rade predano i s entuzijazmom spremni su na sve. Pa i na najzahtjevnije zadaće.