Ramon Vargas uoči koncerta na Peristilu

Svjetski proslavljeni operni pjevač Ramon Vargas ekskluzivno uoči večerašnjega koncerta s ansamblom Los Caballeros na 66. Splitskom ljetu govori za Vijesti iz kulture.

Iako je ovo festivalsko ljeto mahom otkazano, odgođeno ili svedeno na većinom domaće snage, ima događaja koji su nesumnjivo na svjetskoj razini.

Jedan od njih po kojemu ćemo zasigurno pamtiti 66. Splitsko ljeto koncert je svjetskog tenora Ramona Vargasa uz hrvatski sastav meksičke mariachi glazbe Los Caballeros. Njihova suradnja traje još od 2004. i nastupa u Dubrovniku.

Jučerašnja poslijepodnevna proba odrađena je u toplom ozračju ponovnog susreta: tenor Ramon Vargas i sastav Los Caballeros pripremaju koncert ‘Srce Meksika’.

- Na svim velikim zabavama sudjeluju mariachi, na svim slavljima, oni su važan dio naše tradicije. Njihova je glazba dobro poznata u Meksiku, cijeloj Južnoj Americi, ali i cijelom južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država gdje živi oko 30 milijuna Meksikanaca. Ali meni je mnogo važnije pjevati ovdje jer u Europi mariachi glazbu znaju samo iz filmova. Ne znam nijedan sastav u Europi koji može mariachi glazbu svirati kao Los Caballeros, kaže Vargas.

Suradnja koja traje već 16 godina počinje i završava likom i djelom pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja.

- Prvi kontakt je ostvario pokojni maestro Šutej, oni su prijatelji, tako da mu je pričao o nama, on mu je predložio taj koncert, ali Ramon je već prije znao za nas od meksičke ambasadorice u Beču, Patricie Espinose, napominje Ivan Androić, osnivač i voditelj Los Caballerosa.

Krajem prošle godine Ramon Vargas prvi je put stigao u Split kao gost opera gala koncerta na podiju splitskog Hrvatskog narodnog kazališta s programom u čast 10. godišnjice Šutejeve smrti.

- I tako u razgovoru sam mu predložio da se vrati suradnji s mariachima i došao na Splitsko ljeto, što je prihvatio iz prve, prisjeća se Srećko Šestan, intendant HNK Split i ravnatelj 66. Splitskog ljeta.

Ovo je jedan od rijetkih nastupa Ramona Vargasa ovo ljeto s obzirom na to da su zbog koronavirusa operne produkcije u svijetu mahom otkazane. 

- Ovo je trenutak da razmislimo što je najvažnije u životu, sad mnogo toga učimo. Ja sam primjerice naučio da mogu živjeti s manje stvari, da je mnogo toga suvišno, ali nikako umjetnost i kultura, zaključuje Vargas.

Splićani i njihovi gosti s nestrpljenjem iščekuju večerašnji, već odavno rasprodan koncert na Peristilu.