Izbor za najbolji OPG - Za obitelj Pandeka ništa nije teško jer vole što rade

U sklopu projekta „Zlata vrijedan" - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj  koju provode Ministarstvo poljoprivrede i Večernji  list, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija, natječu se 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Iz jutra u jutro, iz emisije u emisiju predstavlja se po jedan OPG, a u današnjoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio se OPG PA-VITA iz Rugvice.

Više od 80 000 l vrlo kvalitetnog svježeg  mlijeka godišnje proda OPG PA-VITA na dva bankomata postavljena u Velikoj Gorici i Sesvetama. To je samo dio njihove proizvodnje na farmi smještenoj u zagrebačkom predgrađu Rugvica.

Po riječima Kristijana Pandeka iz OPG-a PA-VITA gotovo 95% mlijeka ide u mliječnu industriju Dukat koja je u neposrednoj blizini farme. Mladi agronom u stočarstvo se zaljubio još kao dijete i 2011. uz pomoći roditelja digao kredita i kupio prve 93 junice. Sada je na farmi 135 muznih krava, više od 100 junica i teladi, te je naglasio:

- Od 2012. nismo kupili ni jedno junicu na tržištu,  već  je isključivo naš remont na farmi koji temeljimo na vlastitoj proizvodnji vlastitog genetskog materijala. Koristimo isključivo vrhunsku genetiku i višak junica nudimo tržištu, odnosno ostalim gospodarstvima u Hrvatskoj.

Supruga ekonomistica od prije 3 godine je nositelj obiteljskog posla. Uz pomoć i još 6 radnika obrađuju još gotovo 190 hektara zemlje, a Kristijan je pojasnio kako je voluminozna hrana, koju krave imaju trenutno na hranidbenom stolu, proizvedena na površinama koje imaju dugoročnoj koncesiji od vlade Republike Hrvatske. Površine se nalaze u neposrednoj blizini farme, a kupuju isključivo samo koncentrirani dio obroka, dakle krmnu smjesu.

Kristijan naglašava da su korisnici mnogih mjera iz programa ruralnog razvoja, investicije i ulaganje ne prestaju, te dodao:

- Zapravo to je izgradnja robotiziranog izmuzišta, s ispostavom za krave gdje ćemo našim životinjama pružiti dodatni komfor u smislu držanja. Još više će imati zraka, više svjetla, a nama će biti olakšan svakodnevni rad u smislu mužnje, koji je prilično zahtjevan. Znači 365 dana u godini, dva puta na dan, i svetkom i petkom, i nedjeljom i praznikom, znači apsolutno svaki dan ste dužni izvršiti mužnju. Očekujemo da ćemo kroz tu modernizaciju sebi olakšati posao. Očekujemo da će životinje povećati proizvodnju mlijeka i samim time očekujemo unaprjeđenje  svoje proizvodnje, budući da ćemo implementirati i novi software koji će nam pružiti uvid, kako u zdravstveno stanje životinja svake pojedine,  njezine proizvodnje, njezinog trenutnog stanja, tako i u vidu kompletne proizvodne.

Stočarstvo, a posebno mljekarstvo najkompleksniji su dio poljoprivredne proizvodnje. No kad radiš posao koji voliš i od njega uspiješ živjeti ništa ti nije teško.