Lena 'dokida okvire' ženskih sloboda

Galerija Zlati ajngel središnje je i omiljeno mjesto okupljanja varaždinske kulturne javnosti. Nakon kraće stanke zbog pandemije publika je pohrlila u galeriju na otvorenje izložbe mlade akademske slikarice Lene Kramarić čija izložba ‘Dokidanje okvira’ u fokus stavlja uvijek aktualno pitanje ženskih sloboda.

Brisanje mogućnosti vraćanja unatrag, rastrganost, neprilagođavanje ili pak promjena raspoloženja - tako opisuju djela zagrebačke slikarice Lene Kramarić.

- To je jedan mali ciklus radova koji je nastao većinom početkom ove godine. Mogu im dati zajednički nazivnik - elementi slobode, jer to je podnaslov većine radova. Rađeni su u kombiniranoj tehnici na platnu, to je tehnika u kojoj najčešće i radim, kaže Lena Kramarić.

Vlastiti svijet imaginacije autorica izražava isprva crtežom koji nadograđuje slobodnim potezima kista, kolažiranjem, paranjem platna, dodavanjem novih elemenata. Ukida barijere, propitkujući pritom ženski položaj i očekivanja žene, višeslojnim slikama uvodi nas u dimenziju u kojoj vladaju emocije.

- Onaj ženski dio publike koja dolazi u galeriju je nevjerojatno dobro prihvatio izložbu i to se moglo odmah na početku i očekivati. I makar je teško i, naravno, nezahvalno u ovim vremenima govoriti o rodnom određenju umjetničkog stvaranja, ali ipak treba reći da je ono naglašeni doživljaj ženskog svijeta u slikarstvu, komentira Darko Sačić, voditelj i vlasnik Galerije 'Zlati ajngel'.

Zagrepčanka, slikarica Lena Kramarić trenutačno živi i radi u Dubrovniku, voditeljica je umjetničke organizacije Genijator, educirana i za ekspresivnu art terapiju, a sudjelovala je u nizu samostalnih i grupnih izložbi i projekata.