Stara zagrebačka kupališta

Danas je gotovo nemoguće povjerovati da su se Zagrepčani nekada kupali na Savi, pa je itekako zanimljivo posjetiti stalni postav Muzeja grada Zagreba koji do 26. srpnja nudi tematsko vodstvo posvećeno starim zagrebačkim kupalištima.

Već 1926. godine Gradska općina otkupila je zemljište za javno kupalište na kojemu je izgrađeno 900 kabina te su uređeni obala i sunčalište.

- Postojao je čak i izdvojeni dio za nudistice, takozvani babinjak. Na kupalištu je istodobno moglo boraviti oko 5000 ljudi. Za sigurnost plivača brinulo se Društvo savskih čuvara. Tijekom poplave, 1964. godine, kupalište je bilo znatno oštećeno, no unatoč tome, Zagrepčani su ga koristili sve do kasnih osamdesetih godina 20. stoljeća. Godine 1993. izgorjele su i posljednje kabine, podsjećaju iz Muzeja.

Detalje o toj temi u Muzeju grada Zagreba možete doznati do subote u terminu od 11 i 15 sati, te u nedjelju u 10 i u 12.30 sati. Tematsko vodstvo ne naplaćuje se posebno - prisustvujete mu uz kupljenu redovnu ulaznicu.

S obzirom na to da je ograničen broj sudionika na maksimalno 10, obavezno je najaviti dolazak bar dan ranije e-mailom info@mgz.hr ili telefonom (01/ 48 51 361, 01/48 51 362).

Muzej grada Zagreba jutros je posjetila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koju je dočekala Ivana Čuljak, vodič MGZ-a: