U skradinskome zaleđu niče selo iz bajke

Ruralni turizam posljednjih godina privlači sve veći broj gostiju pa i vlasnici takvog smještaja imaju različite ideje kako biti originalni i jedinstveni. U skradinskome zaleđu tako niče pravo selo iz bajke.

Četverogodišnja Nika glavni je krivac što je u selu Rupe niknula ogromna gljiva: Ona je, kad sam joj pokazivao slike, odmah rekla 'vauuu, tata ovo mi moraš kupiti', - i onda sam kliknuo, rekao sam, to je to - na takav način ću krenuti put turizma, kaže Florijan Žižić, vlasnik obiteljskog smještaja.

Nadogradnja je to na apartman koji već iznajmljuje u obiteljskoj kući jer namjera je bila ove sezone, zajedno s prijateljem, ponuditi još atraktivniji smještaj na imanju na selu.

- Gosti više žele prirodni ambijent, suhozide i tako to, pa smo mislili malo bolje i vrt izgradit, međutim korona nas je malo obeshrabrila pa nismo to do kraja uspjeli, priča privatni iznajmljivač Ivica Junaković.

Ne očekuju mnogo od ove sezone, no planova ima. Postavit će se još 4-5 bajkovitih kućica, urediti dječje igralište, izgraditi bazen.

- Priču bismo upotpunili uz vanjski roštilj, kuhinju, ekovrt, voćnjak, vinograd, grožđe i sve te sadržaje, dodaje Florijan Žižić.

Upotpunilo bi to i ponudu Skradina kojeg mnogi doživljavaju tek kao gradić na ulazu u Nacionalni park Krka. No, ulaganjem u privatne autokampove i turističke OPG-ove, u posljednje 2-3 godine razvija se i ruralni turizam.

- Bilo gdje iz zaleđa sve je jako blizu i ljudima dostupno, tako da mislim da ovakav tip turizma će i tražiti zahtjevniji gosti koji će kvalitetnije provesti vrijeme u našoj destinaciji, ističe Damir Nakić, direktor TZ Skradina.

Domaćinska turistička taktika je razrađena - sad samo treba ubaciti novčić u mali bunar želja. Da slijedeće sezone turističku statistiku ne kroje virusi ni bilo kakve druge nepogode.