Maske i astmatičari: "Svakodnevno se prepirem na ulasku u trgovinu"

Ivanu Cikatiću maska predstavlja nesavladivu prepreku, no većina ljudi s kojima se susreće za to ne zna. Objašnjavanja, pa i prepirke na ulazu u trgovinu za njega su svakodnevica.

- Nitko s time nije upoznat ni u kojem lokalu, ni u kojoj trgovini. Ljudi kažu: "Možda sam negdje pročitao, vidio". Tako da ja dolazim u sukob sa zaštitarima koji mi kažu da to nema veze. Pa dođe netko drugi s maskom tko mi kaže, "Imam i ja astmu pa moram nositi". Znači, jedna, ne znam je li to svjesna ili nenamjerna, blokada informacija, govori nam Cikatić.

Odgovore je tražio od raznih institucija, no nijedna od njih ne smatra se nadležnom.

- Oni su mi savjetovali da pođem u liječnika po potvrdu i, kao, time ću riješiti sve probleme. Međutim, što ću ja - s potvrdom doći nekome kada uopće nije upoznat da ja mogu koristiti uopće to pravo? Druga stvar, potvrde se mogu krivotvoriti, ističe.

Tko sve ne treba nositi masku, uz osobe s kroničnim bolestima respiratornog sustava, jasno je naglašeno na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo.

Miljenko Ljubić, dr. med., voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ-a naglašava da su to prije svega: djeca do dvije godine, djeca od dvije godine do predškolske dobi koja masku često diraju i skidaju, osobe s mentalnim poremećajem zdravlja, pogotovo iz spektra autizma, osobe koje imaju neurološke bolesti zbog kojih sami ne mogu stavljati i skidati maske...

Jedan od načina za širenje svijesti o pravima ovih osoba svakako je postavljanje natpisa na svim mjestima gdje je nošenje maski obvezno.