Kad hrabre majke uzmu stvar u svoje ruke

Udruga djece s teškoćama u razvoju osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Srce iz Svetog Ivana Zeline postoji već 15 godina. Nedavno im je iz fonda EU odobreno 14 milijuna kuna za izgradnju stambene zajednice u kojoj bi njihovi korisnici, uz mnoge terapijske usluge i adekvatnu edukaciju za što bolje uključivanje u društvo, boravili 24 sata.

Osobe s invaliditetom ili one s intelektualnim ili motoričkim teškoćama dio su osjetljivijih članova društva. Četiri hrabre majke iz Svetog Ivana Zeline, prije 15 godina, odlučile su pokrenuti usporeni sustav i uzeti stvar u svoje ruke. Osnovale su "Udrugu Srce", kako bi pomogle svojoj, ali i drugoj djeci i osobama pritisnutim istim problemima.

- Ja sam silom prilika ostala samohrana majka, suprug umro i nisam znala kud s djetetom, imam još troje starije djece i kad sam dobila priliku da otvorim ovo ja sam ju prihvatila objeručke. Početak nam je bio težak. Kad smo se sastale prvi put, došle s bilježnicom i drvenim bojicama, to nam je bila prva imovina koju smo mi donijele i od čega smo krenule. Hvala Bogu, došle smo do ovoga i idemo dalje, nećemo stati, rekla je majka i jedna od osnivačica "Udruge Srce" Božena Bukal.

Danas Udruga ima 236 članova od čega 157 korisnika iz Svetog Ivana Zeline, okolnih naselja i općine Bedenica. Kroz program poludnevnog boravka korisnici imaju pravo na logopedske usluge, senzornu integraciju, podršku roditeljima i drugim članovima obitelji do mnogih drugih usluga.

- Počevši od psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju, uključivanja djece s teškoćama u redovne vrtiće, kroz podršku pomoćnika u vrtiću, tu su pomoćnici u nastavi, psihosocijalna podrška za odrasle osobe s invaliditetom, program usluga za odrasle osobe s invaliditetom, program osnaživanja za ulazak u svijet rada, usluga osobne asistencije, različite volonterske aktivnosti, kazala je voditeljica EU projekta "Okruženje za samoostvarenje" Marija Dugac.

Tim stručnjaka, zajedno s volonterima, svakodnevno radi na unapređenju kvalitete života i uključivanju korisnika u zajednicu. Potvrđuje to i jedan od korisnika od početka rada Udruge -Tomislav Nedelić, koji već deset godina kao novinar volontira na lokalnoj radio postaji.

- Ja sam jako zadovoljan jer Udruga nam pruža razne mogućnosti, radionice od kuhanja, sportskih radionica i dramskih i likovnih radionica, novinarskih. Ovdje je dana prilika svakome od nas da izrazi ono što želi i da se zapravo nastoji pokazati u onome u čemu je dobar, što mu ide najbolje, istaknuo je korisnik "Udruge Srce" Tomislav Nedelić.

I ovo nije sve. U siječnju ove godine počinje izgradnja stambene zajednice, projekt nazvan "Okruženje za samoostvarenje", vrijedan 14 milijuna kuna, u potpunosti financiran sredstvima iz fonda Europske unije.

- Ovim projektom će se izgraditi stambene jedinice za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom koji će omogućiti našim članovima da ostanu u zajednici i da ih nakon smrti njihovih roditelja ne presele u neku drugu zajednicu ne pitajući ih o tome kako žele provesti ostatak svojega života. Svak osoba koja će živjeti u ovoj zajednici će se prema njezinim vlastitim mogućnostima podrška osmišljavati. Mi smo predvidjeli i sveobuhvatnu podršku koja će trajati 24 sata, dodala je Dugac.

Projekt je to od neprocjenjive važnosti za roditelje.

- Imam neku sigurnost da ću ja danas sutra to dijete ostaviti, jer ja zazirem od institucija, jer meni su rekli kad se ona rodila - vi odite doma a mi ćemo se za nju pobrinuti. Ne vodite ju doma. To mi je rekla doktorica ujutro kad se rodila, niti će vidjeti, niti će hodati, niti će govoriti. Hvala Bogu sve to radi, istaknula je majka Bukal.

Udruga trenutačno ima 31 zaposlenika, jedna od korisnica je sada zaposlenica u kuhinji. Osim sredstava koje Udruga dobiva od države, na lokalnoj razini i od sponzora, financiraju se i sredstvima vlastitog rada, uzgajaju voće i povrće, ljekovito bilje, izrađuju različite prigodne dekorativne predmete u kreativnim radionicama, prodaju stari papir te prodajom električne energije iz solarnih postrojenja.

"Udruga Srce" iz Svetog Ivana Zeline zaista je primjer kako pomoći osobama s invaliditetom i onima s posebnim potrebama, ne gledajući njihove poteškoće, nego mogućnosti njihova potencijala kako bi postali aktivni članovi našega društva.