Nastavnici ADU traže ostavku rektora Borasa

Nastavnici Akademije dramske umjetnosti (ADU) Sveučilišta u Zagrebu uputili su otvoreno pismo rektoru Damiru Borasu u kojem traže njegovu ostavku zbog odluke da Sveučilište sufinancira dokumentarni film o sportu Jakova Sedlara, kojom je, smatraju, zlouporabio položaj rektora.

Nastavnice i nastavnici ADU ocjenjuju da sufinanciranje Sedlarova dokumentarnog filma "Hrvatske sportske legende" ne ispunjava niti jednu od zadaća Sveučilišta.

- Smatramo kako ste ovakvom odlukom zlouporabili položaj rektora te povrijedili ugled same funkcije i Sveučilišta u cjelini, stoji u pismu.

Nastavnici ističu da im je cilj stvoriti uvjete da mladi ne odlaze u bogatija i razvijenija društva, "nego da ostanu ovdje i čine ovu državu bogatijom i razvijenijom", a rektor bi, smatraju, "morao prednjačiti u takvom razmišljanju i ponašanju".

Odluka o sufinanciranju Sedlarova filma, ističu, ignorira svrhu Sveučilišta i ignorira njegovu zadaću prema studentima te je, tvrde, vide kao kap u moru rektorovih pogrešnih odluka i simbol ozbiljne krize Sveučilišta koje je generator rektor Boras.

Zato nastavnici ADU smatraju da rektor treba odstupiti s funkcije koju obnaša i prije isteka mandata: Nije nam poznat podatak da Sveučilište ima običaj niti ustaljenu praksu sufinanciranja filmova, napominju nastavnici u pismu dodajući da se tome, ako je to prvi korak u uspostavi takve prakse, oštro protive, osim u slučaju sufinanciranja studentskih filmova te filmova izravno vezanih za Sveučilište i sastavnice Sveučilišta.

Podsjećaju da je zakonodavnim okvirom sufinanciranje audiovizualnih djela svih vrsta povjeren institucijama HAVC-a i HRT-a. Nastavnici napominju da je na portalu Elektronički oglasnik javne nabave Republike Hrvatske, u registru objavljenih ugovora, dostupan podatak da je Sveučilište u Zagrebu u dva navrata sufinanciralo dokumentarni film "Hrvatske sportske legende" Jakova Sedlara u iznosu od 274 750 kuna.

- Logično bi bilo da je Sveučilište, ako iz nekog razloga želi i treba film o hrvatskim sportskim legendama, u proizvodnju tog filma na neki način uključi i svoju sastavnicu koja se bavi filmskom djelatnošću, smatraju nastavnici ADU-a.

Na otvoreno pismo je na svojoj Facebook stranici odgovorio Jakov Sedlar - prenosimo njegovu objavu:
Inicijativa za Filozofski uručila Vladi peticiju za ostavku Borasa