Sve više mladih odlazi iz Like u potrazi za boljim životom

Dan grada Gospića podsjetio je, pak, na grubu stvarnost - u potrazi za boljim životom sve više mladih odlazi iz Like.

Život u Lici nije lagan, samo za grijanje zimi treba izdvojiti gotovo dvije mjesečne plaće. Posla nema pa sve više mladih odlazi. Konobar Milan ovdje je, kaže, zadovoljan.

- Jako zadovoljan, uopće ne razmišljam o odlasku iz Gospića, govori Milan Asić, konobar. Dobro živi i Mile. Naslijedio je uhodan obiteljski posao, zapošljava 20-ak ljudi, a meso za klaonicu nabavlja isključivo od domaćih uzgajivača.

- Mladim ljudima je potrebno ovdje da imaju siguran posao, sigurnu plaću i ne bi trebali ići nikuda iz našeg okruženja, kaže Mile Tomljenović vlasnik klaonice i mesnice.

Povratnik iz Švicarske Marijan, u Gospiću je pokrenuo privatni posao te posluje diljem Europe. Ne žali se na uvjete poslovanja, ali problem mu je pronaći kvalificiranu radnu snagu.

- Imamo vlastitu robnu marku koja se proizvodi u Španjolskoj, plasira na europsko i tržište zapadnog Balkana, mikro prah za samoposlužne auto praonice. Osim toga, isporučujemo i montiramo opremu različitih sustava za pranje vozila uključujući i čelične konstrukcije, objašnjava Marijan Krmpotić, vlasnik.

Ističe kako je najbolji radnik, zadovoljan radnik.

- Odlično! Tu sam već 6 godina. Ovdje ostajem, imam posao za stalno, proputovao sam cijelu Europu s gazdom i s radnicima. Dobro je sve, objašnjava Mijo Maračić.

Gradonačelnik kaže kako bez državne potpore ne može mnogo učiniti na otvaranju novih radnih mjesta.

- Kao prvo, nedostatak je velik ljudski potencijala, kao drugo prometna udaljenost sa središtem države sa Zagrebom. Kao treće, energija i energetika je puno skuplja, ali ni infrastruktura nije na toj razini kao što je u centru države, govori Karlo Starčević gradonačelnik grada Gospića.

Lokalni čelnici kažu kako je u Gospiću pozitivna klima za gospodarstvenike, no to neće zaustaviti negativne demografske trendove. Ključ ostanka vide u državnim potporama. Inače, Lika će ostati i bez mladih i bez poduzetnika.