Opatijski vremeplov

Zvuci violine uz dašak nekadašnjeg ozračja na bečkom dvoru - i sve to u ugođaju čarobnog opatijskog vrta s pogledom na more. Pa tko bi odolio takvoj pozivnici na glasoviti Opatijski vremeplov.

U parku vile Angioline - uživanje u zvucima! Turistički vodiči koji zbog socijalne distance imaju mnogo manje posla, oživljavaju šetnice kostimirani u povijesne osobe koje su ovamo dolazile. Fridrich Schiller nam je objasnio.

- Odijelo, gosti se užive i to simpatično izgleda. Bude uvijek i simpatičnih pitanja, dosta potpitanja. Je li vam je vruće, kako se osjećate u tome? Pa si ljudi pokušavaju zamisliti kako je to prije 100 i nešto godina izgledalo, objašnjava Nikola Špehar, turistički vodič.

- Mi smo ovime našli jedan novi način prezentacije, a to je kostimirano vođenje i zapravo jedno putovanje kroz povijest. Ja kao povijesni lik, zapravo, predstavljam Opatiju i tako je vrlo zanimljivo upoznati Opatiju, kaže Mirta Kaluđer, turistička vodičica.
- Ja sam večeras Isadora Duncan. Utemeljiteljica modernog plesa koja je lijepi dio provela ovdje u Opatiji, govori Marina Vujčić, turistička vodičica.

Priče, anegdote, doživljaji, nešto su što posjetitelje zanima. Ali osim toga, treba im i opuštanje. Većina ih već polako uči riječi klapskih pjesama.

- Uveseljavamo ih, ovo malo turista što je ove godine, puno manje nego lani. To se primijeti, ali opet, tko god je došao, dobro je došao. Jako dobra atmosfera je, ističe Eduard Badurina, klapa Baladur!

- Ideja cijelog projekta je zapravo potaknuti jednu lijepu emociju kod naših gostiju. Stvoriti im jedan poseban doživljaj, a ovo su svakakvi programi koji se unatoč ovom izazovnom vremenu mogu provesti s obzirom na to da su manji i namijenjeni manjem broju posjetitelja, ističe Željka Stasić, organizatorica, TZ grada Opatije.

Osim ovoga, tu je i oldtajmerska izložba utorkom, a sutra se otvara Ormar kraljice Sissi - čije će haljine ponovno zalepršati Opatijom!