Otac i sinovi Rubeša - plemeniti darivatelji krvi

Nakon jučerašnjeg apela iz osječkog KBC-a zbog nedostatka zaliha krvi svih grupa, slični zahtjev dolazi iz KBC-a Rijeka. I u toj ustanovi nedostaje krvi, posebno krvne grupe B negativne.

Ljetni mjeseci, i zbog priljeva turista, znače i veću potrebu za dozama, a upravo riječki KBC krvnim pripravcima opskrbljuje zdravstvene ustanove u tri županije.

Otac Zdravko i sinovi Alen i Loren, plemeniti trojac iza kojega je 320 darivanja krvi. Svaka tri mjeseca redoviti su gosti na riječkom odjelu za transfuzijsku medicinu.

- Poručio bih svim mladim ljudima da se uključe u darivanje krvi jer osim što je to human čin kojim spašavamo živote ljudima, s druge strane i zdravo je. Krv se obnavlja, regenerira, nikome to neće naškoditi, govori Zdravko Rubeša, darivatelj krvi.

Više od pet desetljeća svaka tri mjeseca daruje krv, danas je to učinio po 175 put.

- Ma ja ću tatu prešišati, naravno ako budem zdrav imam šanse. Samo on je moram reći od inoxa, tako da vidjet ćemo što će biti, ističe Loren Rubeša, darivatelj krvi. 

Na dobrom je putu jer krv je darovao 89 puta. Njihov je to način života.

- Prvi put je krenulo u vojsci jer onda se dobivalo famoznih pet dana slobodno tako da je to bio jedan dobar poticaj kako je sve krenulo. Za sada ima 56 davanja, najmanje, ali stići ću ih, kaže Alen Rubeša, darivatelj krvi.

- To su tako posebni ljudi koji uvijek rado dolaze k nama, bilo samoinicijativno, bilo na poziv i tu je hvala malo za reći, ističe Snježana Buneta Skorup, transfuziolog u KBC-u Rijeka.

A iz riječkog KBC-a upućuju apel i ostalim darivateljima zbog nedostatnih zaliha krvi.
- Trenutno smo najgori s B- krvnom grupom zato bih i ovim putem molila darivatelje da dođu, ali treba nam i A+, A-, 0 krvnih grupa, ali trenutno B- na zalihi imamo jako malo, govori Buneta Skorup.

Jer iz Rijeke krvi pripravci idu još za Ličko-senjsku i Istarsku županiju. Potreba za dozama mijenja se iz trena u tren, ali u prosjeku na dan potrebno je oko 70 doza krvi.