Akademija blata - nova znanja uz puno smijeha i zabave

Neki od turista koji su za odmor odabrali Baranju, odlučili su se pridružiti Akademiji blata - jedinstvenom turističkom sadržaju koji nudi nova znanja.

Ulica zaboravljenog vremena u etnoselu Karanac oživjela je ovih dana zahvaljujući tradicionalnoj Akademiji blata. I ove je godine tema bila primjena tradicijske arhitekture u gastronomiji. Tako su izrađene čergarske peći za topljenje masti, krušna peć i naprava za sušenje ribe ili sira.

- Cigla nastaje tako da uzmemo ovu našu žutu zemlju, pomiješamo pljevu, pa pomiješamo s vodom, stavimo u kalupe i onda se to suši. Na temperaturi od 35 do 40°C cigla se osuši za 5 dana. Onda je možemo uzidati u bilo koju građevinu. Ovo je najoriginalniji i najstariji prirodni materijal na svijetu koji postoji, rekao je Vladimir Škrobo Bajo, udruga "Čuvari starih zanata", Karanac.

Svidjelo se to i turistima, pa su i sami pomogli izraditi ciglu. A u sklopu akademije održana je i keramičarska radionica.

- Glina kao materijal nudi bezbroj mogućnosti, već je sama po tome odlična, a za djecu pogotovo, a i mi odrasli se volimo umusat, daje neki osjećaj slobode, kaže Natalija Bartoš Vukić, voditeljica keramičarske radionice.

Za ovu akademiju nema prijemnog ispita, potrebna je samo dobra volja, a sve ostalo se uči uz puno smijeha i zabave. Među polaznicima je i puno mladih s talentima koji se svake godine otkriju.