'Francuzica' stigla u Split

Sinoć je na 66. Splitskom ljetu premijerno izvedena predstava ‘Francuzica’ nastala po tekstu Ilije Zovka. Petnaest godina nakon praizvedbe HNK SPlit tom premijerom odalo je svojevrsni hommage svom glumcu i dramatičaru Zovku.

Sasvim obična klupa i dvoje naizgled sasvim običnih ljudi, zapletenih u igri stalnih nesporazuma. 'Francuzica' je topla emotivna drama o dvoje osamljenih ljudi. Na površini duhovita, naizgled svakodnevna ljudska priča o zamjeni identiteta, u suštini dubinska analiza ljudskih odnosa u suvremenom otuđenom svijetu.

Njihove uloge igraju prvaci drame splitskog HNK-a koji potpisuju i režiju. U današnje vrijeme otuđenosti nije im trebalo dodatno nadahnuće za oživljavanje teksta Ilije Zovka.

- To je jednostavno sjajan tekst u glumačkom smislu, u kazališnom to je predstava koja poziva publiku i koju je publika voljela, a u glumačkom, to su jako zanimljiva lica i  krasno napisana priča, kaže Trpimir Jurkić, glumac i suredatelj predstave ‘Francuzica’.

Predstava 'Francuzica' lišena je svega što nas danas truje i opterećuje. Priča je to ljudima koji samo žele biti zajedno, osjetiti blizinu i čovjeka jedan u drugome.

- Oni su dvoje sažvakanih običnih ljudi koje je potrošilo tranzicijsko vrijeme i napravilo ih viškom. Oni pokušavaju urediti tu svoju sudbinu, nezadovoljni su njome i usamljeni, ističe Snježana Sinovčić Šiškov, glumica i suredateljica predstave.

Beskrajno duhovit tekst, nježnoga humora, o potrazi za srodnom dušom, oživljen je na novoj lokaciji, parku splitskog Nadbiskupskog sjemeništa.