Svjetske premijere hrvatskih filmova na Sarajevo Film Festivalu

Među 49 filmova u ovogodišnjim programima konkurencije Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 14. do 21. kolovoza, uvršteno je šest hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija, objavio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

U kategoriji igranog filma je osam filmova koji se natječu za nagrade - Hrvatsku predstavlja ‘Mare’ Andree Štake, švicarsko-hrvatska koprodukcija kojoj će to biti regionalna premijera.

Svjetsku premijeru na sarajevskom festivalu u konkurenciji dokumentaraca, njih 16, imat će film ‘Jedna od nas’ Đure Gavrana,  koji je trebao biti prikazan prvi put sredinom ožujka na ZagrebDoxu, odgođenom zbog pandemije.

Kategorija kratkog metra predstavit će dva hrvatska filma - ‘Antiotpad’ Tina Žanića, kojemu je to svjetska premijera,  i ‘Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio’, hrvatsko-srpska koprodukcija Igora Bezinovića i Ivane Pipal, koji ima međunarodnu premijeru.

Natjecateljski program studentskih filmova donosi 15 naslova, a među njima su i dvije svjetske premijere hrvatskih autora - ‘Angina pectoris’ Filipa Mojzeša i ‘Bez lica’ Davida Lušičića.

U žiriju SFF-a i hrvatski umjetnici Jadranka Đokić i Goran Dević

Hrvatska glumica Jadranka Đokić sudjelovat će u radu ovogodišnjeg žirija Natjecateljskog programa igranog filma, a o nagradama će odlučivati u prestižnom društvu filmaša iz cijelog svijeta.

Tu su još redatelj i scenarist Michel Hazanavicius (predsjednik žirija), umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Carlo Chatrian, srpski redatelj Srdan Golubović te rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala Andrea Stavenhagen.

Istaknuti hrvatski redatelj Goran Dević sudjelovat će, pak, u radu žirija Natjecateljskog programa u kategoriji dokumentarnog filma. Uz Devića u međunarodnom žiriju su još producentica Lejla Dedić te savjetnik i kritičar za dokumentarne filmove Tue Steen Müller.

Proglašenje najboljih 20. kolovoza

Ovogodišnji pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji 20. kolovoza u Narodnom pozorištu, najavljeno je s Festivala.

Nagrade Festivala su Srce Sarajeva za najbolji igrani film (16 tisuća eura), za najboljeg redatelja (10 tisuća eura), za najbolju glumicu i glumca - po 2,5 tisuće eura.

Najbolji dokumentarac dobit će tri tisuće eura, a u toj kategoriji dodjeljuje se i Nagrada za ljudska prava (tri tisuće eura) te Specijalna nagrada žirija (2,5 tisuće eura).

Pobjednički kratki film uz nagradu Srce Sarajeva kvalificira se za Oscar i nominira za Europsku filmsku nagradu te dobiva 2,5 tisuća eura, a studentski tisuću eura.

Na 26. izdanju Festivala u četiri natjecateljske selekcije čak 29 filmova zabilježit će svjetsku, šest međunarodnu, dva europsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Filmove je za festival između njih 750 prijavljenih odabrao selekcijski tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala. Program obuhvaća filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.