Tajne riječkog tunela

Nakon stanke zbog epidemije izazvane koronavirusom riječki je tunel, gradska turistička atrakcija, ponovno otvorio svoja vrata.

Posjetitelji ga mogu razgledati svakoga dana od 10 do 20 sati uz već one uobičajene mjere zaštite, naravno moraju nositi masku, dezinficirati ruke na ulazu te održavati razmak. Istovremeno u tunelu ne smije biti više od 100 ljudi i dopušten je samo prolazak, bez zadržavanja.

Koliko smo puta imali prilike zakoračiti u vojne objekte i otkriti njihove tajne? Vrlo malo ili gotovo nikada. No posjetite li Rijeku - ta vam se mogućnost nudi na dlanu. Naime, u "gradu koji teče" nalazi se tunel vojne namjene otvoren za turističke posjete, i to u samom gradskom središtu.

- Tunel je prokopala talijanska vojska 1939. godine od 1939. do 1942. za vrijeme 2. svjetskog rata i sama mu je dužina 330metara, a širina oko 4 metra. Na njegovu izgradnju odlučili su se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti, priča Antonia Kardum iz TZ grada Rijeke.

Glavni razlog i glavni smisao tunela je bila zaštita civilnog stanovništva za vrijeme bombardiranja u 2.svj.ratu, ali vrlo važna je i činjenica da je on našao i svoju svrhu za vrijeme Domovinskog rata gdje je u 2 navrata civilno stanovništvo tražilo zaštitu.

Tunel nudi zaštitu i od ljetnih vrućina, pa ćete se, ako ga odlučite posjetiti, rashladiti na ugodnih petnaest Celzijevih stupnjeva. Ulaz u tunel je pokraj riječke prvostolnice - katedrale sv. Vida. Proteže se ispod riječkoga Staroga grada sve do dvorišta Osnovne škole Dolac, gdje je drugi ulaz.

Tunel je moguće posjetiti svakodnevno, besplatno od 10 do 20 sati, uz mjere zaštite - obavezno nošenje maski, dezinfekciju ruku  i držanje razmaka, a istodobno u njemu ne smije biti više od stotinu ljudi.