Nisu balote nego Petanque

Hrvatska je dobila petanque ligu. Riječ je o vrsti boćarske igre, čiji korijeni potječu iz Francuske. Najviše podsjeća na balote, no njezini ljubitelji kažu: još je zanimljivija!

Petanque je nastao u Francuskoj. U Hrvatsku je došao iz Švicarske, a prvi su se u njega zaljubili Šibenčani. Petanque klub Dalmatino osnovan je prije četiri godine zahvaljujući Milanu Gnjidiću.

- Rekao sam 'ajmo to pokušati! I onda sam naišao na ljude kao što je Ivan Lambaša, Nikola Vukošić, koji su mi odmah prvom prilikom rekli 'pa to bi moglo biti interesantno!', priča Milan.

Zanimljiva su i pravila igre koju su francuski vojnici još davno širili po Africi.

- Petanque igraju i muško, i žensko. Kaže se, od 9 do 99 godina. To je već jedan veliki plus. A drugo je da se može igrat na svakom terenu. Krug od 50 centimetara postoji s kojeg se baca. I valja, i tuče. Za one koji žele pobjeći iz ureda, petanque je, kažu, idealan, objašnjava Nikola Vukošić.

- Vi ne bi vjerovali da se dnevno na treningu prijeđe negdje pet do sedam kilometara! Zaljubile su se u taj sport i žene, kaže Grozdana Juričev Šprljan. Osnovan je i Pentaque klub Vodice i ima tridesetak članova.

Nastupali su članovi Petanque kluba Dalmatino na turnirima diljem Europe, no rast broja klubova potaknuo ih je na osnivanje Hrvatske petanque lige. Povijesno prvo izdanje počelo je ovih dana.