Putnički brodovi sve više liče na mini-jahte

Brodogradnja je zahtjevan i kompliciran posao i nije lako osmisliti i izgraditi brod koji će cijenom i kvalitetom pronaći svoje mjesto na tržištu. Ipak, u Hrvatskoj postoje proizvođači brodova koji godinama uspijevaju održati proizvodnju, zapošljavati nove radnike -  i čak dio svojih brodova izvoziti diljem svijeta. Jedan od njih je 37- godišnji Splićanin Luka Colnago.

Na ovaj težak i neizvjestan posao odlučio se čim je prije 15 godina završio studij dizajna brodova.

- Prije svega je postojala velika ljubav prema brodovima i to je misao vodilja i glavni motiv da bi se čovjek bavio proizvodnjom brodova. Drugo se sve odigralo dosta slučajno, budući da sam se ja počeo baviti prijevozom putnika na moru prije 15 godina, a tada nije postojao na tržištu brod koji bi mogao prevesti udobno i dovoljno luksuzno te putnike. Tako sam se odlučio za izgradnju svog prvog broda i tako je sve krenulo, govori za HTV-ovu emisiju More Colnago.

Od male garaže na Kmanu do velikog hangara u Sjevernoj luci. Od malih i brzih gumenjaka do luksuznih jahti za prijevoz putnika. Ti brodovi su, kaže Colnago, u zadnjih par godina sve luksuzniji.

- I više djeluju kao neke mini-jahtice nego brodovi za prijevoz putnika, kvaliteta gosta koja se počela pojavljivati kod nas uvjetovala je rast u standardu prijevoza putnika, objašnjava.

Baš tijekom snimanja jedan takav brod došao je preuzeti kupac iz Bola na Braču. Ovo je drugi ovakav brod kojeg kupuje u brodogradilištu Colnago.

U hangaru nam Luka pokazuje novi ponos svoga maloga škvera:

- Radi se o ozbiljnim pilotinama koje idu za Južnu Ameriku, odnosno Ekvador. Radi se o brodovima dugima 13,5 metara, širine 4,2. Velike brzine, velike autonomije, napravljenima za ocean, objašnjava.

Ekvadorci su se javili sami, preporuka su bili raniji poslovi. Do sad je izgradio gotovo 80 brodova. Lukin model patrolnog broda već godinama čuva naftne platforme u Kamerunu.- Da bi se brodovi izvozili vrlo su bitne reference, to je najbitnije. Šteta je da nismo do sada ni našoj policiji, ni vojsci, ni kapetaniji prodali niti jedan brod, tako da steknemo reference za van, ali eto reference dolaze izvana prema nama, kaže.

Stalno zapošljava između 15 i 20 radnika. Posao stalno raste , trenutačno proizvode 15 različitih modela radnih brodova i brodova za prijevoz putnika.

-  U budućnosti se ne vidim u nekom skupom autu i odijelu kao neki menadžer , nego se vidim ovako u trlišu, u radioni, u proizvodnji, kaže Luka kojemu nitko nije ništa darovao, vlastitim znanjem i trudom stvorio je uspješno brodogradilište.

Ostaje u trlišu i proizvodnji, brodovi koje gradi sve su veći i kompleksniji, uskoro će i sadašnji hangar postati premalen.