Na 18. Liburnia Film Festivalu 22 dokumentarna filma u konkurenciji

Na 18. Liburnia Film Festivalu, koji će se od 23. do 28. kolovoza održati na Ljetnoj pozornici u Opatiji, u konkurenciji za nagrade bit će prikazana 22 dokumentarna filma.

Kako je najavljeno, među njima će svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imati njih deset.

Riječ je o filmovima 5.4 Lucije Ane Ilijić, Bez lica Davida Lušičića, Doktorice, pem v grobeka Nikoline Barić, Eva, 16 Ene Jagec, Kaj to ja radim Marija Papića, Odjeci Mateja Đuzela, Ono drugo selo Jadrana Bobana, Starac i roda Tomislava Jelinčića i Alana Stankovića, Užarska radionica Ivan Delimara Vlaste Delimar te Zašto mamam vazda plače? Karmen Obrdalj.

Bez obzira na neuobičajene okolnosti u kojima se festival priprema, na natječaj za prijave filmova pristiglo ih je oko 90, među kojima i najviše do sad, više od 10, s područja Primorsko-goranske županije.

- To nas veseli, jer dokazuje motivatorsku ulogu Liburnia Film Festivala autori i autorice ovih prostora u sve većoj mjeri snimaju dokumentarne filmove, ili ih se lakše odvaže poslati na festival i prikazati pred većom publikom, a i jedno i drugo je dobro, rekla je u najavi festivala izvršna direktorica LFF Jelena Androić.

Direktor i selektor festivala Oliver Sertić od pristiglih je u konkurenciju odabrao mnogo filmova mlađih autorica i autora, koji često naginju eksperimentalnom filmu i filmskom eseju, navodi se.

Najveća ovogodišnja novost je suradnja Liburnia Film Festivala s programom Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture i poseban međunarodni program naslovljen Stanje pripravnosti, a uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova. To su vrsna dokumentaristička ostvarenjima koji govore o ekstremima političke sadašnjosti.

U ovom, posebnom programu 18. LFF, prikazat će se filmovi Neka živi Bugarska Adele Peeva (Bugarska), Slobodni Dačani Monice Lazurean-Gorgan (Rumunjska), Izlaz Karen Winther (Norveška/Njemacka/Švedska), Mađarska 2018. Eszter Hajdu (Mađarska/Portugal), Stieg Larsson: čovjek koji se igrao s vatrom Henrika Georgssona (Švedska) i Djevojke zlatne zore Hvarda Bustnesa (Norveška/Danska/Finska).

- Program, kao i njegov naziv, inspirirani su činjenicom da 30 godina nakon nominalnog završetka Hladnog rata i simboličkog rušenja Berlinskog zida Europa i svijet stoje u stanju pripravnosti za potencijalni novi rat, bilo da ga definiramo kao politički, socijalni, ekonomski ili uistinu oružani sukob širih razmjera. Dio je programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 - EPK, kazao je Bernard Koludrović iz RIJEKE 2020.

Uz prikazivanje ovih filmova, program Stanje pripravnosti obuhvaća i razgovore s redateljima, masterclass predavanje i okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima kojima je cilj urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti, najavljeno je.

I ove godine se priprema održavanje radionica u sklopu festivala, i to "Prvi put snimam" u produkciji Filmaktiva za filmske entuzijaste i početnike, "Filmska početnica" u produkciji Restarta, te tradicionalna Pića s autorima, razgovore s autorima filmova svakog popodneva.

Organizatori LFF ističu da će pratiti epidemiološku situaciju do festivala, te ga za posjetitelje učiniti sigurnim, sukladno svim preporukama lokalnog i nacionalnog stožera civilne zaštite. To će značiti i manji broj sjedećih mjesta u publici, pa posjetitelje pozivaju da čim ranije svoje ulaznice nabave online, putem sustava Moje karte.

18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je udruga Restart, a partner Festival Opatija.