Život podno dimnjaka termoelektrane

Posjetili smo Plomin Luku, nekada važno prometno središte, mjesto ribara i težaka. Danas je najpoznatija po termoelektrani. Podno njezina dimnjaka stotinjak stanovnika živi mirnim i, kažu, lijepim životom.

Ondje gdje se more uvuklo duboko u kopno, smjestila se Plomin Luka. Mnogi stanovnici rade u termoelektrani ili obližnjem Labinu. Nedavno uređena riva vratila je ovamo i ribarske brodove. 

- Staložen život. Sve je mirno. Dođeš ujutro kad pogledaš ribare kako dolaze na tone ribe i akko se razvrstava, to je život. To moraš uživat u tome, priča Elvis Bužon. On je odrastao u Plomin Luci, strastveni je sportski ribolovac. Baš kao i mnogi u tom kraju. Stoga tamošnje društvo okuplja tristo članova. 

- Ljudi koji idu van ulove, od dana do dana i nitko se ne tuži da nema ribe, priča predsjednik sportskog ribolovnog društva Željko Kiršić. Sportski su ribolovci pomogli  urediti i mjesnu plažu, svjetskoga naziva - Copacabana. Oni koji umjesto odmora traže rekreaciju, ovdje mogu iznajmiti sportsku opremu. 

- Ove godine nam se zbog cijele situacije smanjio broj posjeta. Recimo da su nam Slovenci najbrojniji gosti. Tu i tamo ima Nijemaca i Hrvata, naših domaćih gostiju. Ti gosti uglavnom popunjavaju apartmane i kuće za odmor koje mogu primiti 400-tinjak gostiju. Od početka su godine ostvarili oko 1800 noćenja, odnosno pola lanjskih, priča direktorica turističke zajednice Adriana Brnetić.

Malo je vjerojatno da će dostići lanjskih 70 tisuća noćenja. No, nadaju se da će se sezona produžiti do kraja listopada.