Plantaža borovnica u parku prirode

Da se uz dobar poslovni plan itekako isplati iskoristiti izdašne europske fondove uvjerili smo se na jednoj od najsuvremenijih plantaža borovnice u nas, smještene na Papuku, u koju je uloženo 9 milijuna kuna iz programa Ruralnog razvoja.

Plantaža je i sjajan primjer suživota održive poljoprivrede i geo-parka Papuk, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Sav urod bez problema prodaju na domaćem tržištu gdje kvalitetom njihove eko borovnice, daleko nadmašuju uvozne.

Ovaj super moderni nasad borovnice proteže se na desetak hektara. I to na sunčanih 400 metara nadmorske visine u samom srcu Papuka. Iako je podignuta prije samo tri godine prema najvišim ekološkim standardima, već drugu godinu daje obilje ploda.

- Otprilike za ovakvu posudu nabrati treba oko 20 minuta vremena. Sitni su ti plodovi, dosta je teško, nezgodan je položaj, nije baš jednostavno brati. Zarada je sasvim solidna, kaže Luka Devčić, Trnovac. 

- Ovo je tek početak, nakon berbe ide još jednom plijevljenje korova, nadosipavanje treseta, pa provjeravanje kapaljki na sustavu za navodnjavanje koji je tu sve do rezidbe, pljevi se i po četiri puta, govori Ana Šubara, Trnovac.

Čak 30 kilometara cijevi za navodnjavanje borovnica povezano je s akumulacijom. Plantaža je zaštićena mrežama protiv leda i ptica, a visokom ogradom protiv divljači. Izborila je i prestižan Global Gup certifikat najviše kontrole kvalitete uroda,ali i samog uzgoja. I kao u nas rijedak primjer suživota održive poljoprivrede i zaštićene prirode.

Ovi jedri plodovi dolaze na tržište prvi, prije uvoznih. I prodaju se bez problema.

- Za razliku od poljske borovnice koja će doći tek nakon tri tjedna poslije nas, prije nego oni dođu, taman privodimo kraju naše branje pa tek onda stiže uvozna borovnica na tržište, ističe Franjo Adžaga, voditelj Plantaže eko borovnice "Galić d.o.o.".

A ona naravno okusom, slatkoćom i kvalitetom nije ravna ovoj domaćoj, našoj. Uz to konkurentniji smo i cijenom pa se ulaganje u ovakvu proizvodnju itekako čini isplativom.