Jesu li Galebove stijene ustvari - golubove?

Jednima Galebove, drugima Golubove. Prekrasne bijele stijene krase plažu pokraj Pule. Posebna atrakcija su i obližnje špilje čiji su čuvari golubovi. Znalci kažu, galebovi nemaju nikakve veze s time.

"Ovdje nisam bio od '54. Vajka je ista, izgleda lijepo, samo što ja nisam dugo bio tu", govori Luciano Cerin, Pula 6311.

- To je bilo skoro prije 70 godina, kažimo, i u sjećanju je nešto, ali nije puno toga, kaže i nastavlja hodati po stijenama pa dodaje:

- Nije bilo baš puno, pune su bile Stoja, Valovine, ali ovdje ili malo dalje tamo je bila vojna zona, bilo je manje.

- A tko je dolazio ovdje?, pitamo ga.

- A svi mlađi, svi mlađi, odgovara.

I danas je mjesto koje većinom privlači mlađe. A nove tehnologije plažu su lansirale u svijet. Danas je prepuna turista.

Za Puležane, kaže, ova plaža puno znači.

- Mi smo išli tu preko puta pa tu i do tih stijena i tamo smo skakali u more, jer tamo ima neka visina, čisto more, ima unutra špilja, prisjeća se.

Čuvari pećine su golubovi. To je prvenstveno njihov dom.

- Nekada su tu bili divlji golubovi, to je columba livia, a danas su to takozvane hibridne ili miješane vrste populacije, zovemo ih feralne populacije. To je miješana populacija divljeg goluba i pitomog goluba. Te stijene su idealne za gnježđenje golubova, jer imaju puno polica koju su natkrivene, naime tamo je poznato da je to špiljski prostor, kaže dr. sc. Eduard Kletečki, biolog.

- Stijene koje se zovu golubove stijene, i to oduvijek, još iz vremena kad je tamo vladala Italija, i tada su se zvale Grotte dei colombi, a to je direktan prijevod golubove stijene. U novije vrijeme se pojavljuju kao toponimi Galebove stijene što je potpuno krivo iz važnog razloga, a to je da se tamo nikada nisu galebovi gnijezdili, dodaje.

Ovdje galebovi i golubovi žive u suživotu.

Pogledajte videozapis.