Tajne rovinjskog podmorja

Jedini rovinjski Klub za podvodne aktivnosti izvrsno funkcionira još od 1974.-te godine, kad je nastao u sklopu Instituta Ruđer Bošković. Potom se osamostaljuje, u zgradi do mora, s jednim od najljepših pogleda na Jadranu.

- Bilo je uspona i padova kao i u svakom poslu. U zadnje vrijeme puno se radilo u ulaganje u prostorije kluba, puno se radilo na promidžbi. Pogotovo oko eko akcija, čišćenja podmorja, okoliša. Tako da se podiže svijest oko očuvanja okoliša ne samo pod vodom, nego automatski na kopnu, objašnjava Davide Brattoni, predsjednik Kluba za podvodne aktivnosti, Rovinj.

Među 70-tak članova kluba, uglavnom su muškarci, no sve više je i žena ronioca. Ima ih sad 20. Među njima je i ova Pazinjanka.

- Uvijek mi je to bio nekako san. I kad sam bila mala, uvijek sam dolazila na more, barem vikendom.  Ipak su roditelji koristili priliku to što smo kod mora, pola sata do mora. Ronjenje s bocama je krenuo prije osam godina i to spontano. Kad sam došla u klub i kad sam položila prvu zvjezdicu, to je ono što sam stvarno željela. To se nastavilo, i sad so tu. Na tečajevima sam postala voditeljica ronjenja. Tako mi je drago da možemo podijeliti s drugima kad zaronimo, što doživljavamo. Kako treba cijeniti ono što imamo oko sebe i uživati u trenutku, govori Dolores Belić, Pazin.

Rovinjsko podmorje, kažu, raj je za ronioce. Tu su brojne atraktivne lokacije, od olupina brodova, preko plićina, do grebena brojnih otočića. Usto, ronjenje je u Rovinju moguće tijekom cijele godine, zbog ugodnih temperatura mora, a osobito između svibnja i studenog.

Otočić Banjole jedan je od 14 otoka rovinjskoga arhipelaga i jedan je od vodećih ronilačkih odredišta.

Brončanu repliku kipa rovinjske zaštitnice napravio je tamošnji akademski kipar Andrija Milovan. Skulptura je visoka 83 cm a teška 40 kilograma. Svaki je uron drukčiji. Podvodne pećine očaravaju.

Tko jednom zaroni s bocama, od ronjenja ne odustaje. Jedinstveni osjećaj kojeg se upozna zavlada umom.

U klubu nikad nije bilo podvodnog udesa. Premda, klub ima više članova liječnika.

Svi skrbe jedan o drugome. Pod vodom i izvan nje. Dijele dobro i ono manje dobro. Baš poput prave obitelji. U tome i jest čar ronjenja, uz naravno, prirodne ljepote.