Berge, misteriozno nestali Uljanikovi brodovi

Berge Istra i Berge Vanga među najpoznatijim su brodovima izgrađenima u pulskom Uljaniku. Oba je snašla tragična sudbina, misteriozno su potonuli u sličnim okolnostima u razmaku od samo nekoliko godina. U Puli je postavljena spomen-ploča stradalim pomorcima i radnicima Uljanika koji su brodove izgradili.

Lica žrtava, i plamenikom i čekićem obrađen reljef.

- Napravila sam ono što sam mislila da će najbolje pokazati veličinu tih brodova ali isto tako i rane koje su ostale iza potonuća, objašnjava Roberta Weissman Nagy, kiparica.

Zlata Laličić sjeća se kako je plakala kada Berge Istra nije uspjela isploviti prvi put.

- Pogotovo što je to bio prvi brod koji je bio praktički eksperiment za cijelo brodogradilište i cijelu brodogradnju u ondašnjoj Jugoslaviji, onda smo bili ipak prvi, govori Zlata Laličić, bivša radnica Uljanika.

Film o potonulim brodovima, koji će premijerno biti prikazan na pulskom festivalu, u prvom se redu bavi žrtvama, a zatim uzrocima tragedije.

- S nestankom Berge Istre to je bila najveća svjetska potraga u povijesti pomorstva, najveća isplata osiguranja, najveći broj američkih vojnika i avijacije s Okinawe koji su tražili brod, objašnjava Zoran Angeleski, koautor filma.

Puljani su s jedne strane ponosni na ta dva broda, i oni su urbana legenda. Ali tu je i ljutnja.

- Zbog toga što su ti mastodonti nestali s lica zemlje, odnosno lica vode pod nerazjašnjenim okolnostima, što daje naslutiti da je u pitanju bila nekakva muljaža koja nikada nije izašla na svjetlo dana, ističe Bojan Šumonja, slikar.

Je li u Uljaniku napravljena pogreška zbog koje je 70 ljudi na dva broda izgubilo život? Bilo je mnogo takvih optužbi.

- Međutim, mi smo kod filma otkrili da Uljanik nema nikakve veze, da su brodovi koje je Uljanik napravio bili na vrhunskom nivou, razlozi potonuća su više vezani za kapitalizam, nego za socijalizam, objašnjava Dražen Majić, koautor filma.

Film istražuje desetak teorija zašto su potonuli više od 300 metara dugi tankeri, i metodom eliminacije dolazi do mogućih uzroka.