‘Prednosti bivanja umjetnicom u karanteni’

Za nju kažu da svojim kritičkim razmišljanjem i umjetničkim djelovanjem, dulje od pet desetljeća uznemiruje zbilju promatrača. Riječ je o Sanji Iveković, fotografkinji, skulptorici, performerici.

U novigradskoj Galeriji Rigo otvorena je njezina izložba ‘Radovi u samoizolaciji’, a riječ je o djelima iz tri različita muzeja. Ovo je drugi put da Sanja Iveković izlaže u novigradskoj galeriji, i to nakon 24 godine.

Uvijek gleda da rad prilagodi kontekstu u kojem će biti izložen. ‘Prednosti bivanja umjetnicom u karanteni’ rad je rađen za američku online izložbu, i posvećen je skupini Guerilla girls.

- Nemojmo se zavaravati, dan danas u razdoblju globalnog kapitalizma i globalne krize ipak je to vrijeme i patrijarhata, a Sanja Iveković uporno, kao što je njezin drago prijatelj Goran Tribuson rekao, ne želi pokazati ništa novo ni originalno, a je ustrajna u tomu da pokaže ono što želi reći, ističe Jerica Ziherl, kustosica izložbe.

Rad za ljubljansku Modernu galeriju kolaž je trgovačke ponude u doba korone: Svi proizvodi koji se ovdje vide, a ja sam napravila kolaž, nude se kupcima, jer se smatra da smo svi konzumenti, da se mora kupovati što se nudi na tržištu, a najmanje se baviti brigom o ljudima, objašnjava Sanja Iveković.

U poljskoj ‘Solidarnosti’ bilo je mnogo žena, ali za njih kasnije u vladi nije bilo mjesta. Ovih dana većinu tereta pandemije nose žene, i teško da će se to dugo pamtiti.

- Mislim da je ženama prepušten posao njegovateljica jer je potplaćen, nevidljiv i ne smatra se vrijednim. Jednostavno se uzima zdravo za gotovo, kao prirodni izvor radne snage, Joanna Sokolowska, kustosica iz Lodza u Poljskoj.

Slučajno ili ne, na otvorenje izložbe u Galeriji Rigo došle su uglavnom - žene.