OPG Špeka Ivana – Zlata vrijedan osjećaj ići na posao s veseljem

Sedmu godinu zaredom Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt "Zlata vrijedan" - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj. Natječu se 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva. U današnjoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio se OPG Špeka Ivana.

Iako su rođeni su  i odrasli u Velikoj Gorici u gdje  i danas žive, Goran i Ivana svoju su budućnost i posao pronašli na selu. Posla je mnogo, težak je i smrdljiv, ali se ne žale jer rade nešto što vole. Njihovo troje djece upoznaju život kakav gradska djeca već desetljećima ne poznaju.

OPG Špeka nalazi se 15-ak kilometara od Velike Gorice, u općini Orle, zaseok Drnek. Ovamo peteročlana obitelj Špeka dolazi svaki dan. Od jutra do mraka brinu o brojnim životinjama na svojoj farmi, a što sve imaju pojašnjava Goran:

- Na farmi držimo svinje,  imamo 30 krmača, 100 do 150 svinja u tovu,  ostalo prodajemo kao odojke u selu, uglavnom lokalni mesarima. Imamo 13-14 krava, kobilu koja nam je kućni ljubimac. Uživamo u tome kao i naših troje djece koji su s nama  po cijele dane i zajedno radimo posao.

Gospodarstvo je prije 17 godina osnovao Goran, a kasnije mu se pridružila i supruga Ivana, frizerka koja je otišla u seljake. Oboje su gradska djeca, pa i sad žive, ili bolje rečeno, spavaju u Velikoj Gorici.

Gorana je oduvijek vuklo selo, volio je životinje. Nakon završetka srednje škole i odustajanja od fakulteta na drugoj godini, sa suprugom Ivanom je skupio novac i počeli su se baviti poljoprivredom, a kako je okolina gledala na to, Goran pojašnjava:

- Ljudi iz grada su mi se smijali jer svi iz sela bježe u grad, a ja jedini kontra, svako jutro sam išao ovdje. Ja to volim, svaki dan s veseljem idem na svoj posao.

Supruga Ivana prije nekoliko je godina postala nositeljem obiteljskog gospodarstva, jer je kao mlada poljoprivrednica tako mogla povući novac iz europskih fondova. Sve to uloženo je u strojeve, obitelj obrađuje i 130 jutara zemlje na kojima uzgaja kukuruz, pšenicu, djetelinu i travu, dakle prehranu za svoje životinje.

Krave koriste u sustavu krava –tele, što znači da telad prodaju ili ih tove u junad. Veći dio godine krave žive na otvorenom, na slobodnoj su ispaši uz laganu dohranu krmnog bilja i žitaricama koje su sami proizveli. Trude se da im životinje žive što bliže ekološkoj poljoprivredi, ne mogu je nazvati ekološkom,  ali se trude da žive u što boljim i ljepšim uvjetima, što humanije.

Već imaju planove za dalje, čeka se smo da troje djece malo poraste, a supruga Ivana govori što planiraju:

- U planu nam je krenuti s mliječnim proizvodima. Djeca su još mala, čekamo da još malo porastu, krenu  svi u školu. Onda će biti lakše, kad budu samostalni,  ne budu toliko vezani za mene. Odvojili bi prostor i krenuli u proizvodnju mliječnih proizvoda, sireva. Suprug  i ja uz kavu često komentiramo teško ovo - teško ono. Stvarno nam nije ništa teško, ni  kad se sprema sijeno,  kad se bere kukuruz, sve to radimo s voljom,  s veseljem.

Mnogi se žale da se od poljoprivrede ne da živjeti, a Goran ih pobija i veli da oni žive pristojno, ne žele se  bogatiti, ne planiraju kupovati jahte i helikoptere kao neki ,a najvažnije je  što rade posao koji vole i još su u prirodi sa životinjama.