DLJI: Grad zaplovio u radovima Igora Hajdarhodžića

U sklopu popratnog programa Dubrovačkih ljetnih igara otvorena je izložba instalacija Igora Hajdarhodžića ‘Dubrovnik plovi’. Nakon drvenih i glinenih, prvi put u rodnome gradu izlaže metalne brodove.

Na plato Lazareta s četiri broda doplovio je Igor Hajdarhodžić - iz Grožnjana u Istri gdje posljednje dvije godine živi i stvara svoju željeznu flotu. Izložbom ‘Dubrovnik plovi’ dubrovačkoj publici predstavlja novu seriju brodova.

- Oni su nekakva šala na račun onoga što se dešavalo u brodarstvu od 1930-ih godina, s prijelaza parobroda jedrenjaka, na to da su ostali željezni brodovi koji su samo dio sjećanja, objašnjava Hajdarhodžić.

Igorovi imaginarni brodovi afirmiraju reciklažu kao umjetnički postupak. Brod je sastavljen od niza starih predmeta ili antikviteta, uglavnom niže vrijednosti i van upotrebe; međutim onda dobiva neki novi znak i priču i uklopi se u cjelinu koju mi možemo zvati brod i to je sve, dodaje Hajdarhodžić.

Pomoćnik intendantice za dramski program igara Saša Božić komentira da izložba postavlja i pitanje reciklaže umjetničkog postupka. Postupak na neki način vodi ekologiju i održivost kao osnovna pitanja u gradnji bilo kojeg ljudskog iskustva pa tako i ovih radova, smatra Božić.

- Želim da ljudi iz grada znaju što radim kad me nema, poručuje diplomirani glumac Hajdarhodžić, svestrani umjetnik koji more i brodove nosi na duši, a fotograf Tomislav Kovačić zaključuje: Znamo kakav je - inventivan. On dođe kod mene i kaže 'kako ne vidiš provu'. Ja ne vidim, a on vidi. To je Igor.

Izložba je ostvarena u suradnji s Dubrovačkom baštinom i Art radionicom Lazareti. ‘Dubrovnik plovi’ do 25. kolovoza, a u sklopu izložbe bit će održana i radionica gradnje brodova za žene.